Традиции и обичай около Бъдни вечер, Коледа и Нова година

Бъдни вечер, Коледа, Нова година

Вълнения, очарование, изненади по Бъдни вечер, Коледа и Нова година!

Вълнения, очарование, изненади около Бъдни вечер, Коледа и Нова година!

Множество емоции са тънката нишка, която свързва миналото, настоящето и бъдещето и пренася около Бъдни вечер, Коледа, Нова година. Всяко поколение, откроявайки го сред етническата му принадлежност в едно ново фантастично измерение – празника и празничната обстановка.

Бъдни вечер, Коледа и Нова година са трите най-святи празника, които носят надежда, късмет, благополучие. Те са онова, което сплотява семействата, запазва ценностите живи и носи християнския дух и традиции.

Ето и особеностите на всеки един декемврийски празник от Бъдни вечер, Коледа, Нова година по отделно:

Бъдни вечер, Коледа, Нова година

Бъдни вечер – това е най-семейният празник посветен на дома. Трапезата за този ден трябва да съдържа нечетен брой ястия. Сред гозбите трябва да присъстват ядки, боб, чушки, зеле, ошав, тиква, баница, мед, ракия и вино. Празничният хляб трябва да е кръгъл, приготвен от брашно, вода и мая, а в него за късмет да има паричка. На трапезата за Бъдни вечер хляба бива разчупван от най-възрастния мъж в дома. Той го вдига над главата си, казва благословия и разчупва, подавайки комат на всеки член около трапезата, като започва от себе си и завършва с най-младите. Чиниите от масата за Бъдни вечер не се прибират, а се оставят до утринта. Смята се, че от тях се хранят и душите на мъртвите.

Бъдни вечер, Коледа, Нова година

Коледа – Рождество Христово започва от вечерта на Бъдни вечер 24 декември, срещу 25 декември. В по-стари времена хората и предимно мъжете обикаляли да коледуват от къща на къща. Те пеели коледни песни и пожелавали здраве и късмет на цялото семейство. Трапезата за Коледа се отрупва с месни ястия и богато, както на Бъдни вечер. В много домове за този ден се коли прасе, месят погачи, пие се червено вино. В менюто за коледната трапеза може да се включи пуйка, пълнена с кисело зеле. Много предпочитана за тази нощ е капамата. На Коледа в семейството и между приятели се разменят подаръци, а според поверията всяко желание намислено в навечерието на Коледа се сбъдва. Така вярват милиони хора по цял свят.

Бъдни вечер, Коледа, Нова година

Нова година – за тази нощ има една всепризната максима и тя гласи, че колкото по-богата е трапезата, толкова по-плодородна ще е новата година. Ето, защо е от значение да изпратим старата година и да посрещнем новата с глътка надежда, вяра и мисъл за по-добри времена. Новогодишната наздравица се пие до дъно за здраве, а в джоба на всеки трябва да има пара, за да бъдат така пълни и през новата година. До колко верни са тези повелия никой не може да каже, но това прави магията на празника по-силна и интересна за малки и големи. Време е да се заредим с положителна нагласа и никога да не спираме да мечтаем и да вярваме в едно по-светло, мирно и добро бъдеще!