Торонто – град за всеки и за всичко

Някои са на мнение, че канадците са леко затворени хора. Други смятат, че Торонто е скучен и сив град. Подобни впечатления може да създаде само повърхностната обиколка и поглед над нещата. Всичко е обратно на предполагаемото, а именно – канадците са много дружелюбни, а Торонто е център на гостоприемството.

Името на този град значи място за срещи. Името му произхожда от индийските племена, защото в миналото на мястото е имало индианци заселници. В Торонто още в миналото се обменяли предмети, вещи и продукти, затова и днес градът е приеман за град на толерантността.

Торонто-град калейдоскоп – с годините тази земя се е превърнала в идеално място за търговия и канадски културен обмен. Хълмистият терен е удобен, климата на Торонто е мек, благ и предразполагащ туризма. На това място се намира езерото Онтарио, чиито брегове са гарант за забавления и прясна вода. Днес туриста може да се изгуби в Торонто, защото улиците му са вплетени като в мрежа. Трудно е да се повярва, но в XIX в. Това място е било като скучно село с промишлени складове, разположени около езерото. Така в края на века започнали да се променят и се появили магазини, църкви, университетът, който е и най-големият за Канада. Днес в Торонто има огромни като небостъргачи сгради, паркове поместващи всякакви животински видове.

Какво да видите в Торонто – в топлите месеци от годината в Торонто се провеждат детски фестивали и карнавали. Може да се види бирен фест, карнавал на джаза, киното, фотографията и т.н. За най-интересни фестивали са смятани тези на етническите групи, които са повече от 90 за самия Торонто. Интересното е, че дори на кафе може да се почувствате като у дома си, защото дори там работят и обслужват много българи. Сред най-използваните речи са китайски, арабски, италиански, иврит, хинди, полски, португалски, украински. Това са езиците на най-големите емигрантски групи, а те дори имат свои квартали е Торонто.

На това място има цяла система от национални и градски паркове. Всички те обрзуват лента с множество пешеходни пътеки с обща дължина от 90 км. Тези алеи са подходящи за пикник, фестивали и концерти. В Торонто се намира и голяма зоологическа градина, която е богата с над 5 хил. животни от Северна Америка и животински вида. В нея има специален детски кът за изследване на дивата природа.

Градът от всички гледни точки – в Торонто си струва да обходите всяко едно място. Разходката може да започне от CN Tower, която предлага въртящ се ресторант и наблюдателна площадка над целия град. Някои казват, че при хубаво време от това място може да се зърне дори Ниагарския водопад. Кулата си остава най-добрият ориентир за туриста ма града.

Из улиците на Торонто има множество галерии, театри, комплекси, музей на обувката, на керамиката, музей на хокея, музей на кленовия сироп. Това обаче съвсем не е всичко от чара на Торонто. Всеки един от небостъргачите има по няколко подземни етажа, запълнени с магазини, ресторанти, метро и т.н. Така в зимните дни жителите на рада не се налага да излизат на студено, а придвижвайки се в подземията могат да стигнат до работа, да напазаруват, да похапнат и да се разведрят.

Старо и ново, вплетени в едно и носещи името Торонто – градът е сравнително млад, за да може да се видят в него, каквито и да било старинни постройки. За сметка на това по улиците му има различни стилове какъвто е викторианският стил.

Забележителностите на Торонто:

  • Каса Лома е построена от Хенри Пелът преди 100 години и днес кулата се ползва за сватбени тържества. Тя е сред много предпочитаните места на канадския град.
  • CN Tower е телевизионна кула, която достига 553 метра височина.
  • Струва си туристът да измине и едни 100 км., за да види от близо Ниагарския водопад. В канадската си част той е  висок 53 м и тъкмо тази зона е най-впечатляваща.
  • Два от площадите на Торонто имат своята уникалност, атрактивност и впечатляват всеки. Това са площадът, на който се намира кметството и комплексът на градската управа. Вторият наподобява око, отправило поглед право в небето. Най-атрактивен е този площад в зимната, когато се превръща в ледена пързалка и е любимото място на жителите за отпразнуване на Нова година.
  • Отдалеч Торонто прилича на град на бъдещето. Множеството небостъргачи в централната част и по-ниските къщи и постройки в предградията създават автентичният м вид, който може да се зърне дори с полет от самолет. Стените а всяка една сграда са като гигантски платна. Из него могат да се видят изящни графити, стилове и картини, също като в истинска галерия на изкуствата.