Любопитни факти около гроздето

грозде

Есента се асоциира с няколко неща – пъстрата постелка от паднали листа, хладните сутрини и вечери, „Циганското лято“ и богатото изобилие на плодове. Един от тези дарове на природата е гроздето.

Какво не знаем за плода на Боговете и какви са ценните му качества, какво любопитно има около него, нека научим сега:

Състави качества на гроздето – всяка част от Божия плод има ценен състав, които в една или друга степен действа благоприятно над организма.

Семки на гроздето – се използват за направата на олио. Такова намира приложение в козметика (за овлажняване на кожата) и в кулинария (лимонова киселина).

Люспи на гроздето – ресвератрол се нарича съставът на гроздовата люспа. Тя е полезна за черния дроб, защото успешно се бори с опасността от чернодробна стеатоза. От гроздовата люспа се правят и натурални оцветители без мирис и вкус.

Сок от грозде – за най-ценен се смята сокът направен от черно или червено грозде. В него се съдържат двойно повече оксиданти. Не бива да се прекалява, колкото и да е полезен обаче. В една чаша сок се съдържат 14 гр. захар или това се равнява на около 130 калории.

Листа на грозде – екстрактът извлечен от тях е богат на флаваноиди. Той повишава еластичността на кръвоносните съдове и нормализира пропускливостта им.

Лозови клонки – от тях се извлича алфа-винеферин. Такава обаче се съдържа само в клонките от червено грозде. Тя се използва в козметиката за блокиране на тирозиназина (провокатор за появата на пигментни петна, а в някои случаи и на меланом).

Стафиди – само 100 гр. тъмни стафиди са достатъчни за организма, за да доставят 15% от дневната нужда желязо на организма и 16% калий (важен за сърдечната система).

Любопитни факти за гроздето:

Учени от Колрадския университет в град Болудър синтезирали веществото В2G2, което носи ценния състав на лекарство срещу рака. Химическото съединение активира процес на самоунищожение в злокачествените клетки, а това по никакъв начин не влияе на здравите тъкани. В началото питите започнали с извличане на В2G2 от семките в гроздето, а синтетичния аналог се използвал в редица мащабни изследвания.

Червено вино, добавено във вана подобрява кръвообращението и подхранва кожата, като я прави по-еластична.