Как да съхраним витамини в прясно изцедени сокове

През пролетта организмът се нуждае от повече витамини и най-лесният начин да ги набавим по естествен път е с натурални сокове, прясно изцедени фрешове и плодове. Дали обаче, когато изцеждаме сока на плода, използваме най-ценните му вещества?! Ето, какво смятат диетолозите:

Фрешът – най-богат на полезни съставки – сокът изцеден на момента и веднага изпит доставя най-много полезни витамини на организма. Тогава от него се отделя максимума на минерални вещества, органични киселини и всичко, което се съдържа в един плод. Само така и доколкото можем да сме сигурни може да получим всичко свежо от плода, които купуваме от магазина. Известно е, че колкото повече се съхранява един плод в хладилник, толкова повече се губи полезният му състав. Добре е преди покупката на свежи плодове да се провери срока на годност, отбелязан върху кашона, от който са доставени. Така може да се научи от колко време те са на пазара и още колко витамини могат да са останали в тях пресни. В случай, че плодовете са достатъчно свежи, не се колебайте да ги купите и сами да си направите фреш. Добре е и да се знае, че прясно изцеденият сок от плодове няма голяма трайност. Той трябва да се консумира в момента на приготвяне. Така, например витамин С, съвместимост кислород умира само за няколко минути, а в повечето случаи и останалите витамини изчезват след 30-40 минути от обелване на плода. Друг начин да пиете пресен фреш е като го поръчате в заведение, но там отново остава неведението, колко пресни са били плодовете.

Готовият натурален сок – качество равносилно на производство – по щандовете в големи и малки супермаркети, съществува такова голямо многообразие от шарени кутии с натурални сокове, че човек се чувства затруднен в избора си. Не е лесно да се ориентираш, когато изобилства от така много производители и това, кой сок е най-полезен зависи от твоя избор. Като първо правило е добре да се обърне внимание на опаковката. Според закона, които позволява тази напитка да е на пазара, трябва да има отбелязано съдържанието на консерванти, подсладители, оцветители, ароматизатори, натурален сок и добавъчна захар. Ето, защо винаги трябва да четете съдържанието на опаковките.

Фреш от портокали

По своя състав натуралните сокове се делят на два вида – 100% натурален нектар и само нектар. Натуралният сок може да е изцеден от меката част на плода, а по този начин в него не са включени никакви химии и средства. В натуралния сок може да има наличие на малки парчета плод или пюре. Това означава, че 100% натурален сок с хранителни парченца действа дори засищащо на организма, защото съдържа важни фибри, необходими на организма.

За нектарът е известно, че се приготвя от натурален концентрат с добавена питейна вода. Най-често се налага да се разрежда с вода, защото сместа от изцеждането става прекалено гъста. Така например банани, праскови, нектарини могат да са много гъсти, а нектар от вишни кисел.

Влияние оказва и начинът на производство. Той също се дели на два вода. В единият случай прясно изцедените плодове са от региона, където растат, след обирането им те биват пасирани, нагрявани до определена температура и съхранявани за дълго. Добре е и да се знае, че срокът на годност на такива сокове не е голям и затова се предлагат на по-близки пазари. За сметка на това са напълно лишени от консерванти и други добавки.

летни напитки

Вторият начин за създаване на нектар е от концентриран сок. Такъв се получава при изцеждане на пресни плодове от региона, в който са расли и преработката им в концентриран вид. Следа обработка във фабрика за производство, където се възстановява с добавяне на питейна вода.

Съвременните технологии са щадящи и успяват да съхранят повече полезни вещества в готовия натурален сок.