Топ 3 автомобилите XXI в. и техните истории

Живот зад волана или живот на скорост – мечтата на много шофьори днес. Каква обаче е разликата в отделните производители на автомобили и реално както представлява автомобилът. Знаем ли достатъчно за неговата история. Предлагаме ви заедно да навлезем в дебрите на автомобилната индустрия стъпка по стъпка.

Кратка история на автомобилната индустрия:

Историята на автомобилите може да бъде разгледана в няколко етапа. Еволюцията на лекотоварните моторните коли идва с въвеждане на първия двигател с вътрешно горене, работещи с водород. Това става през 1807, за негов откривател е известно името на Франсоа Исак де Риваз.

През 1886 г. е създаден първият автомобил задвижван с бензин или нафта, измислен от Карл Бенц. Това се счита и първото „производство“ на превозно средство.

В началото на 20-ти век с електрическо задвижване автомобили се появили, но само в една ниша на пазара. Това отнело известно време и до края на 21 век всичко, което познаваме са множеството леки коли с най-различни марки и модели.

История и лого на автомобилните с марката Mercedes-Benz:

Компанията Benz получава патент за своя автомобил на 29 януари 1886 г. и започна първата производството с марката Мерцедес през 1888 г. Логото използвано като символ на търговска марка коли, подчертава свързаността между две компании DMG и Mercedes-Benz. От една страна лавровият венец символ на Benz, а от друга страна три лъча звезда от DMG и Mercedes-Benz. Дори 23 години по-късно, двамата мощни гиганта в автомобилната индустрия все още са конкурентни компании, докато на 18 февруари 1925 г., създават своето споделено лого – Mercedes звезда на Даймлер обгърната в лавров венец на Бенц. Това изключително символично действие е знамение и за тяхното сливане, което официално влиза в сила на 28 юни 1926 г. Така логото на марката Mercedes-Benz се използва и до днес, а знаците му са лесно разпознаваеми по широкия свят.

История на автомобилните с марки Lexus:

Lexus носи славата на един от високите класни автомобили днес. Той е сред най-добрите производители на автомобили на японския пазар и е дело на Toyota Motor Corporation. Компанията се появява на пазара в САЩ през 1989 г. Автомобилите с марка Lexus вече се продават в световен мащаб в над 70 страни и територии по целия свят и се нареждат сред десетте най-големи японски световни марки за автомобили. Логото на Lexus е разработено от дизайни Моли и Hunter Communications и стилизирана „L“ в рамките на овална форма. Първите тийзър реклами с участието на името на Lexus и логото се появяват още през 1988. Характерно за Lexus автомобили е шокира гама от модели, който хората със стил и вкус днес притежават.

История на автомобилните с марки BMW:

BMW марковите автомобили се разглеждат като едни от малкото инженерни форми, близки до съвършенство, но буквите навява за по-малко шумен и по-добродушен. Тайната на успеха им се корени преди всичко в качество и постоянен стремеж към съвършенство. За разлика от повечето производители на автомобили BMW не е фокусиран върху превозното средство като цяло, а неговия първичен източник на енергия, двигателя, бързо бива усъвършенстван от поколения инженери с течение на времето. Първото класно и ефикасно изпълнение на двигатели е формирано от Карл Фридрих Рап. Това става през октомври 1913 г. С него BMW фокусира основната дейност на въздухоплавателни средства, но двигателите, които създава BMW гарантират надеждността сред леките коли. Своето начало BMW започва през 1916 г, с течение на времето, предлага на световния пазар всякакви моторни превозни средства от мотоциклети, автомобили, тежкотоварни коли и дори двигатели за въздухоплавателни средства. Турбо двигателят на BMW влиза в масово производство.

Производствените линии на марката с лого BMW поставят началото на нова ера в автомобилната индустрия.

По този начин Mercedes-Benz, Lexus и  BMW продължават своята експанзия по цял свят, превръщайки брандовете си в синоним за бързина, качество, лукс и безопасност на пътя.

Научете още за: