Хиалуронова киселина – платена красота или необходимост

Хиалуроновата киселина е естествено вещество, което се съдържа в човешката съединителна тъкан. Тя прави кожата гладка, еластична и здрава.

Хиалурон, хиалуронова киселина и още наричани Хиалуронови филтри се използват в съвременната медицина за запълване на бръчки на шията, лицето и деколтето. Лифтингът на лицето и повдигането на някои черти от лицевия контур, изглаждането на недостатъци, попълване на бръчки и хидратиране на кожата са само част от идеята за прилагане на Хиалуронова киселина по изкуствен начин.

По своята същност хиалуронът има много сходно действие. Той е подобен на колагена, но се различава по ефекта си. Хиалуроновата киселина има значително по-дълго действие, а реакциите й са изключително редки.

Безопасна ли е хиалуронова киселина – тя се появява на пазара за дерматологични продукти през 2003 г. След множество клинични проучвания и редица доволни клиенти, започва да намира все по-голямо приложение. Реакциите са значително по-трайни. В началото действа за период от 3-4 месеца, а по-късно започва да работи за 12-18 месеца, според мястото на третирана област. Третирането с хиалурон е изцяло безопасно, защото се създава от животински или човешки материали. Не крие риск към инфекции, а вероятността за алергични реакции е минимална.

Третиране с хиалуронови филтри – с помощта на специални игли се инжектира въпросния състав на киселина, които третира бръчките. Хиалуроновата киселина може да заглади кожата, да поправи увисналата устна или клепач или да запълни места с белези до неузнаваемост. Самата процедура по инжектиране не е приятна и се извърви под локална анестезия. По този начин болката е елиминирана. Третирането с хиалурон трае 20-60 минути и само след това време пациентът може сам да се върне към обичайните си ежедневни дейности.

Има ли странични ефекти от прилагане на хиалуронова киселина – в първите 24 часа след инжектирането, кожата има лек оток. При някои пациенти се появява синина, която изчезва до няколко дни. Алергични реакции се получават само в извънредни ситуации. Нормалният вид на лицето не е променен по никакъв начин.