Защо мъркат котките

Защо мъркат котките

Питали ли сте се какво означава, когато мъркат котките?

Учените казват, че чистките породи котки мъркат и създават най-приятният звук за човешкото ухо. С това е невъзможно да не се съгласим. Мелодичното гърмене е свързано с домашния комфорт и спокойствието. То помага да се отпуснете и да се доразвивате мислите.

Способността да мъркат котките е невероятна особеност на всички представители от котешката фамилия. Това повдига още много въпроси.

Как котките възпроизвеждат такива звуци и най-важното, защо котките търсят някой, в който да се отрият и да започнат да предат?

котките

Как мъркат котките?

Дълго време механизмът на мъркане е спорен въпрос, тъй като котките нямат органи, отговорни за възпроизвеждането на такива звуци. Последните проучвания показват, че електрическите импулси, които се появяват в мозъка на животните, идва от мускулите, намиращи се в непосредствена близост до вокалните корди. Последните ги принуждават да се свиват. Свиването на мускулите, на свой ред, причинява вибрацията на хиоидните кости, от които произлиза характерен звук.

Друго интересно, около звуците на животните е, че сте се излъчват само устата и носа. Средната честота на преденето на котките е 20-30 Hz, докато при различни индивиди звуците се различават по амплитуда, времето на възпроизвеждане може да има и други параметри.

Най-силното мъркане е на котката Смоуки отличаваща се в световен мащаб. Тя е от Великобритания, класирана в Книгата на рекордите на Гинес. Нейните звуци, достигат до 68 децибела (по обем може да се сравни с прахосмукачка или работата на сешоар).

Всички котки ли мъркат?

Сред представителите на семейството котките не са само хубавите малки животинки – домашните котки. Те са следвани от снежните леопарди. При повечето големи индивиди хиоидната кост е покрита с плътен хрущял, така тези едри представители на семейство котки могат само да ръмжат, да съскат или да кашлят звуци.

Ако говорим за домашните котки, то абсолютно всичко се променя – независимо от породата.

Защо котките мъркат?

Въпреки, че учените не са успели да разберат механизма на мъркането, все още не е научно установено защо котките го правят. Съществува мнение, че животните издават характерни звуци, когато се чувстват сигурни или когато са галени.

Някои етимолози вярват, че чрез мъркането си котките просят храна или просто искат да привлекат внимание. Понякога този звук изразява скука, удовлетворение или поздрав.

Съществува теория, според която издаването на тези звуци стимулира мозъка да възпроизвежда хормон, който има аналгетичен и релаксиращ ефект. Има случаи, при които котките се възстановяват много по-бързо по време на раждане и при рани.

Университета на Калифорния учените предполагат, че вибриращи звуци са възможност за укрепване на костите на животните. Котките спят 18 часа на ден, което има отрицателно въздействие върху техният опорно-двигателен апарат. Затова приемат, че мъркането е вид имунитет.

мъркат котките

Защо котките винаги се гальовят до своите стопани?

Вероятно всеки собственик е обърнал внимание, че неговият домашен любимец започва да се гърчи шумно, като е близо до него. Смята се, че това е добър знак. Така животното не само се чувства удобно, но и се грижи и има доверие във вас.

Почистването на котката има положителен ефект не само върху самото животно, но и върху нейния собственик. Нищо чудно, че се смята, че котките могат да лекуват депресия, високо кръвно налягане или сърдечни заболявания.

Положителното влияние на мъркане е научно доказано. Днес вибрацията на една и съща честота, която излъчват котките е използвана в рехабилитационни центрове и дори в космическата промишленост за адаптиране на пилотите преди полет в космоса.