Топ 10 любопитни факти за моретата по света

морета

Историята на моретата по света произхожда от различните етапи на геоложки промени. Още в миналото хората са се прекланяли на морските води и са вярвали, че те са на боговете.

За тях предци ни пренасяли в жертва на боговете животни. През вековете, моретата имали важна роля, както за история, така и за култура, социални отношения и дори във войните. Всяко име, на море по света разказва своята история.

Ето и 10 морета по света с техните разкази и разположения:

Арабско море – името му идва от разположението, а то се намира в Индийски океан. Още в миналото е било като главен и единствен път към континентите Азия и Африка, а днес свързва и Европа с индийският свят. Днес у малки и големи Арабско море бива свързвано с приказките на Шехеризада.

Южнокитайско море – намира се в Тихия океан. То е и сред най-мащабните морета. Както говори и името му намира до Китай, а сред местните е известно и като Южно море. За Виетнам то е популярно с името Източно море, поради източното му изложение спрямо страната. За Великобритания това море станало популярно още през XVI в., когато започнал стокообменът с азиатските страни.

Карибско море – заобиколено е от 22 на брой острова и днес е популярен курорт. Открит е в миналото и за негов откривател се смята Христофор Колумб.

Средиземно море – произхожда от латинското “mediterraneus“, което означава “средата на Земята“. В миналото е имало ключово значение в историята на древни култури. Днес това море заема ¾ от планетата и с него се свързва световна история.

Берингово море – то е връзка между Сибир, Русия и полуостров Камчатка. В зимните месеци е заледено, а в летните водите са хладни. Името му произхожда от Витус Беринг, който го изучава в периода от 1725 и до 1743 година.

Охотско море – името на това море идва от реката, която минава покрай него, влива се и носи името Охота. Според историци самото наречие “оkhota“ означава „река“. То също е от онези морета, които имат ледено студени води, а островите около него са необитаеми. Някога е открито от група руски изследователи, начело с В. Поярков и И. Москвитин. Годината била 1640 г.

Японско море – предполага се, че съществува от XIX в. и по онова време е граничело с цялото изложение на страната. За Корея, Японското море е известно като Източно, поради разположението му.

Андаманско море – намира се в североизточната зона на Индийския океан, а името му идва от Андаманските острови. Само по себе си името “Andaman” се свързва и с множеството канибалски и аборигенски племена, обитавали тез земи. За последните острова се наричал още “Handuman“.

Червено море – носи името си от гръцкият “Erythra Thalassa“. Според някои от твърденията му името му е дадено заради червените бактерии, които го обитават. Друга история разказва за големите находки на минерали в червен цвят по планините в околността му.

Черно море – морето, което свързва Кавказ, Мала Азия и Европа и носи името си от състава си от сероводород. Последният се дължи на струпванията от микроби, които са на дълбочина от 200 м. Последните образуват утайка, която създава усещане за черно дъно.