Чувството за хумор у децата – как да постигнете успех

хумор за деца

Според психолози, чувството за хумор е вроден талант, но това мнение не е задължително. Има родители и специалисти, които са на мнение, че чувството за хумор у децата се залага, научава, тренира, а за това от значение е и треньора и търпеливостта на родителя и желанието на малчугана.

По мнение на италиански психолози усещането за хумор се възпитава от родителите в ранна възраст.

Предлагаме ви няколко въпроса и техните отговори, свързани с възпитанието на чувство за хумор у децата:

1. Важно ли е чувството за хумор – хората, които имат чувство за хумор са оптимисти, гледат на живота позитивно, ведро и много по-лесно понасят несгодите. Те рядко изпадат в депресии. Такива хора се оказват много по-здрави от скептиците и намръщените хора, а чувството им за хумор им помага и за справяне в различни ситуации. Не е за пренебрегване и момента, че лъчезарните и усмихнати хора са по-мили и предпочитани за компания. По проведени наблюдения се оказва и, че децата, които от малки се смеят са по-уверени, калени и се справят по-лесно с всяка задача.

2. Как да се получи – когато родителите имат чувство за хумор, това неминуемо повлиява и децата. По различна е ситуацията, когато смеха липсва за възрастните. Тогава се налага да се потърси специалист. Комедийни спектакли, циркови изкуства с клоуни, комедийни филми са само част от нещата, с които може да се помогне на детето да развие чувство за хумор. Психолозите препоръчват игра за деца и родители в домашни условия при, която и едните и другите имитират някакво животно.

3. Разлика между смях и присмех – децата трябва да бъдат научени да правят разлика между смеха и присмеха. Така например чуждите недъзи не бива да бъдат осмивани, но е добре детето да понася собствен недостатък с лека насмешка. Остроумието пък е по-изтънчен вид хумор.

4. Стъпка по стъпка – първата стъпка в учението на детето е да разбира от шега. Трябва да бъде стимулирано да мисли в тази насока, а по този начин само ще открива, кога и как да прави смешно. Дайте му свобода на смеха, кикот, смях наподобяващ хълцане или смях с широко отворена уста не са за упрекване. Чисто и просто детето ви изразява емоция по свой начин.хумор у децата5. На последно, но не и по значимост място е урока за родителя, в който всеки трябва да разбере, че колкото повече усмихнати поводи има детето в деня, си, толкова повече ще развива чувството си за хумор.