Как да разбереш самия себе си

Едни от най-сложните въпроси, които си задава всеки от нас са свързани със сложността на човешките взаимоотношения, себепознанието и себе израстването е „Как да опознаем и разберем себе си“.

И въпреки, че темите са много просторни, а по десетките хиляди въпроси може да се изпишат томове, решихме в няколко реда да отделим специално внимание на въпроса свързан със себепознанието и това, което ни прави такива, каквито сме в действителност.

Всеки е изпадал в ситуации, когато усеща сякаш света върви против него. И тогава си казваме: „Не ми върви в нищо“, мислим си за невидими сили, проклятия, дори магии, а всъщност отговора и самата истина са скрити някъде дълбоко в нас.

Не са редки и случаите, в които у нас проговарят различни разпокъсани чувства и усещания – поражение, неудовлетворение, ненавист към самите нас. Понякога дори се оказва, че негативните емоции никога не са ни напускали. И как в такива случаи да разберем самите себе си?!

Специалистите наричат това „депресия“, а за обикновения човек е само усещане за дискомфорт на душата, който в действителност е и началото на сериозно заболяване.

Нека започнем с лечението на тази болест още в самото начало, а за целта е добре да стартираме със себепознанието си, с разкриване на първопричините и най-вече да се научим да разбираме вътрешният си глас и самите себе си.

Оказва се, че първопричините да ненавиждаме всичко, да ни обзема усещане за тъга, а понякога омраза може да са се зародили още в детството. Тогава, когато беше невръстно дете с наднормено тегло. Оказва се обаче, че обидите, които тогава изтърпя от връстниците си, че мъката от факта, че майка ти крие шоколада, а татко ти казва гальовно „прасчо“ са оказали силно влияние над самочувствието и психиката ти.

Всички тези факти са те карали да се чувстваш нищожен, объркан и изплашен дори. С годините, опита и времето си изграждаше стратегия за оцеляване, а каква реално е била опасността. Дори ти не можеш да отговориш на заданието, въпреки, че осъзнаваш потисканите чувства и емоции, желанията си, за сметка на останалите хора, които обичаш. И в един момент май се оказва, че ти нямаш свои желания, но помисли само:

Ще се почувстваш ли по-добре ако друг доминира над теб, ако друг управлява живота ти, с цената на все по-високи критерии и изисквания?!

Да се превърнеш в нечия марионетка, забравяйки за себе си, неприятните желания те карат да страдаш непрестанно. Всичко това може да доведе до вълна от несполуки на всички фронтове – в личен план, в служебен аспект, в ежедневието и дори комуникацията с непознатия – продавач в магазина или служител в банката. Дребните детайли, на които не обръщаше внимание влошават положението, самочувствието ти е на нула и всичко това има ответен удар – намразваш себе си, а тъгата обсебва дните ти.

Как да разбереш самия себе си

Неусетно си се превърнал в жертва, а стратегията ти за оцеляване се дължи на безпрекословно подчинение и на фона на личното ти убеждение, че не заслужаваш нищо. Истината обаче се крие някъде там и като се замислиш – ти се обиждаш при най-малка липса на внимание.

Според специалистите такова поведение е характерно за вечното дете. Това дете очаква всичко от родителите, съпруга, шефа. За теб спасителят е близкият или човекът насреща. Според разбирането ти, дори стаено някъде дълбоко в теб, другият трябва да ти донесе това, което ти липсва – любов, признание и т.н. За теб това се оказва игра, която нямаш смелостта да напуснеш, за да не се окаже, че сам трябва да вземаш решения, да поемаш отговорности и да не разчиташ за всичко на останалите.

Живееш в постоянен страх да не си излъган, необичан, осмиван, разочарован. Всичко това затвърждаваш, чрез незначителността си и постоянното подценяване. Може би вече е настъпил момента, в който следва да си направиш съпоставка, да се разделиш с облика на жертва и да се отпуснеш сред поредица от копнежи и желания. Твоите желания могат да са до толкова креативни, разчупени и красиви, колкото сам им позволиш и доколкото сам можеш да разпериш криле, за да полетят с теб.

Как да разбереш самия себе си

Съвет:

Извади поука от всяка рана и всеки провал в миналото. Те могат да са твоят инструмент за израстването ти. Открий себе си, но първо потърси дълбоко в дебрите на душата си. Осъзнай защо „не ти върви“ и действай.

Историята познава не една и две велики личности, които в миналото са оставили ярка следа за поколенията напред. Всяка една от тези личности на творчество и дарени с талант е била лишена от важна ценност, била е нарушена физическата цялост или са били споходено от други недъзи, които са се превърнали в заместител на липсващото и в техен талант.

Когато изпаднеш в моменти на тъга и мрак в душата си, опитай да научиш малко повече за такива личности и нека те бъдат мотивът да се бориш за по-добро и отстояваш собственото ти „Аз“.

Няма нищо лошо и срамно да потърсиш и мнението на специалист. В страните от близкия Запад, както и в Америка тактиката да се посещава психолог един път седмично или при по-сериозна нужда е обичайна.