Готварската сол- полза и вреда

готварската сол

Тънката граница между полза и вреда от готварската сол

Според световната статистика, намалената консумация на сол, дори само с 30% е способна да сведе количеството инсулин с поне 40 хил. пъти, по-надолу от позволената граница.

И докато се питаме дали готварската сол е полезна или вреди на организма ни, нека почерпим малко информация от световни научни открития и медицински изследвания.

Солта се използва във всички национални кухни по света

Тя присъства в над 1500 вида гозби, а сред местни, рибни и тестени изделия е задължителна. Освен, че прави храната далеч по вкусна солта спомага редица жизнени процеси в организма. Тя допринася правилното храносмилане, регулира и балансира хидратацията на организма, грижи се за киселинно-алкалния баланс.

Само около 1-2 грама

Само около 1-2 грама от дажбата позволена за прием дневно идва от солницата. Останалите 80% се намират в кулинарните изделия. И докато медицината затвърждава, че възрастния организъм на човек не бива да приема повече от 1-а чаена лъжичка сол дневно, то много престъпват тази граница. Около 10-15 грама са порциите, които всеки си позволява да консумира. Специалистите съветват с готварската сол да действаме изключително предпазливо и само в краен случай.

Статистиките показват още

Мъжете си позволяват средно 2 пъти повече да увеличават дажбата в храните, докато жените посоляват 1,5 пъти над допустимата норма. Прекомерната консумация на сол може да доведе до много и неприятни последици. Солта свързва водата в организма. Когато консумацията на готварска сол се покачи се ускорява и обема на кръвта, кръвоносните съдове се стесняват, а кръвното налягане се покачва. Прекомерното осоляване на храната покачва риска от инфаркт и инсулт.

Учените достигат до още едно твърдение и правят връзката между редовно пресолявани храни и развитието на страшни заболявания. Сред последните са рак на стомаха, цироза на черния дроб, остеопороза, влошаване и загуба на зрението, затруднена работа на сърцето, Мениеров синдром, наднормено тегло, проблеми с бъбреци, сърце и черен дроб.

Добре е да знаем, че всяка една подправка за храна може в голяма степен да замести солта.

Научете и за тези 4 неща, които не знаем за здравословното олио.

Солта не е единствено вредител на организма

За нея е добре да се знае, че доставя голяма част от йода в организма, а той предпазва от редица други заболявания. Неслучайно направени проучвания показват, че население, което живее в планински и полупланински райони, където въздух и води са бедни на йод, страда от йоден дефицит. Последиците от йоден дефицит са много опасни за бременни и деца. Те могат да доведат до усложнения, забавяне на растежа, умствени и физически изоставяния, слухови и говорни дефекти и много други. Йодираната сол трябва да се съхранява само в добре изолирани и затворени кутии и съдове. Здравословна е йодираната сол, когато се постави в ястието, след като е махнато от котлона. Йодираната сол премахва необходимостта от скъпоструващи лекарства, съдържащи сол.