Тийнейджър на хоризонта – как да се справя с възпитанието!

Тийдейджър

Всяка възраст от израстването на децата ни крие своите сюблимни моменти, радости и несгоди. И ако някой е на мнение, че малките деца се отглеждат по-трудно, то какво биха казали, когато стане дума за тийнейджърската възраст.

В пубертета децата не само променят същността си, но и самите те са значително по-дръзки, нервни, дори агресивни, а правилният подход спрямо възпитанието им е истинско чудо за всяка майка.

Да вземем под внимание няколко основни момента, с които всяка майка на тийнейджър среща затруднение, а решаването на един или друг проблем изглежда дори по-сложно от това да изкачи връх Еверест или да стане космонафт. Всичко се дължи на факта, че нещата не опират само до нея, а и до желанието на подрастващото дете.

Как действат нашите реакции над възпитанието на децата – тийнейджъри!

Дребните провинения, често се оказват проблем на всяка майка, който ескалира в нервна криза, крясъци, наказания, загуба на авторитет. Опитайте да подтикнете детето си само да спазва изискващите се от него форми на поведение и му дайте нужната свобода. Когато се приберете у дома и забележите разхвърляните обувки в коридора, раницата метната на неоправеното легло, ключовете на пода, а в стаята гърми жестоко силна музика, опитайте да запазите самообладание, кокото и невъзможно да звучи. Поговорете с тийнейджъра очи в очи. Психолозите за пореден път доказват, че разговора с визуален контакт има много по-голяма сила от крясъка в съседната стая или от врата.

Тийнейджър и как да се справя с възпитанието

Какъв е ответния удар – не е случайна приказката: „каквото повикало, такова се обадило“. Така е и във взаимоотношенията майка – тийнейджър. Когато вие сте изнервена, груба или го обидите, наричайки го „мързеливо“, много вероятно, след време то да стане наистина такова. Опитайте се да подходите деликатно, обяснявайки, че разбирате, колко е ангажиран той/тя, но всеки в дома ви има отговорности, защото заедно сте един отбор, а за да спечелите трябва да играете на равни начала.

Кой диктува правилата – със сигурност има много случаи, в които се оказа, че тийнейджъра определя правилата, а не вие. Опитайте се наложите дребни наказания, в началото, които да са едва уловими, но с голяма сила. Може да приберете сама раницата, но когато тийнейджъра ви попита къде е, вие отговорете с въпрос: „…ти, къде я остави последния път?“. Така ще събудите леко притеснение у него и ще накарате следващия път да мисли какво и къде оставя.

Какво не трябва да правя, за да възпитам тийнейджъра – не подхождайте саркастично във възпитанието на детето. Много често този подход учи тийнейджъра и той да подхожда с остроумни реплики; Не го обиждайте, така потъпквате самочувствието му, а обидата може да го превърне тъкмо в онова, което не искате да е.

ТийнейджърИ

Какво трябва да правя във възпитанието на тийнеийджъра – давайте достатъчно свобода на тийнейджъра, за да изказва мнение и да се аргументира. Данни от проведени изследвания в щата Вирджиния, показват, че подрастващите, които говорят спокойно, уравновесено и аргументирано с родителите си много по-лесно избягват и се справят със ситуации, в които им се предлагат наркотици или алкохол.