Теория на оцеляването

Теория на оцеляването

По мнение на специалисти, у човека е заложено да реагира и да се адаптира, както към физическа, така и към психическа промяна, това е т. нар. вроден механизъм за оцеляване или Теория на оцеляването. За да се научим да живеем блажено, трябва да я изучим.

Цяла егида учени прекарват години наред да изследват хората и начина им на живот, оказва се, че всеки от нас подложен в различна ситуация реагира индивидуално. Така, че не се учудвай на тези, които са по-затворени, а когато нещо ги „закачиш“ или неволно засегнеш болната им тема, наострят се като „таралеж“ или се затварят повече. Това е тяхната защита.

Какво гласи теория на оцеляването:

  • Свали розовите очила – време е да прозреш истината и навярно вече си чувал, че „живота е това, което минава покрай теб, докато правиш планове за бъдещето“. Така си е и не се учудвай, че сега са те сполетели куп проблеми. От обира на жилището, до атаките от вируси по компютъра, които костват цялата заплата за седмицата.
  • Контролирай това, което можеш – тук нека припомним мъдрата приказка, която е и мотив за възпитание у спортистите: „Боже, дай ми сили да се постигна това, което мога. Търпение да преодолея, това, което не мога. И разум, за да направя разлика между двете“. Ако можеш да застраховаш поне една част от вещите, имуществото, живота си, срещи „бедствия“ от всякакъв род, то действай. Плати си, за да ти инсталират антивирусна програма, застраховай жилището или автомобила. Направи онова, което зависи от теб.
  • Развивай се – не спирай да се усъвършенстваш и подобряваш интелектуално. Никога не знаеш, в коя ситуация и как може да ти потрябват познанията.
  • Задавай си периодично въпроса: „Какво още мога да направя със себе си, за да подобря ситуацията, в която съм в момента“.
  • Намирай време за разтоварване. Не се вглъбявай във философски и сложни теми, които не са по силите ти. Това, какво мисли колежката за теб, дали човека, по които си падаш те харесва или дали шефа ще те награди с финансов бонус за последното тримесечие. Нещата ще се случат, ако е писано.

теория за оцеляване

Теория на оцеляването: Запомни, че всяко препятствие в живота на човек се оказва поредното каляване. Да, точно като каляването на стоманата!!! Вземай поука от поредната житейска ситуация и продължи напред, малко по-мъдър и по-опитен! Научи се да оцеляваш!