Оцеляване в различни ситуации

теория на оцеляване

Кога имаш нужда от съвет по оцеляване!

Струва ти се, че съдбата си прави шега с теб и върху ти стоварва лавина от проблеми, време е да помислиш за собственото си оцеляване. Личният живот е на финала, застой в работата и на всичкото отгоре здравословни проблеми. За да се справиш с всичко това не е нужно да си гении и да владееш мисълта, общия хаос е начин да се научиш на гъвкавост и издръжливост.

Техники на оцеляване

Според нови научни открития не е задължително да си „вундер“ с три висши образования и да се скъсаш от работа, за да успееш. Дори с тях, помни, че ако не става дума за жилавост, дори най-кадърният и умен не би успял. Всъщност в наши дни, за да оцелееш в конкуренцията това качества ти е най-необходимо.

Научи се на първо време да правиш лимонада, когато живота ти поднесе лимон. Така, че не унивай и не мисли, че само ти си на „дъното“. Дори в тези моменти се замисли, колко гладни, бездомни и бедни хора има по света, към това прибави и децата без родителска обич.

Разбира се, това не бива да те успокоява, но е добре да спреш да се тръшкаш и оплакваш от собствения си живот, колкото и трудно да ти е в момента. Дори да си загубил, работата, половинката или квартирата.

Няма нищо вечно, а за да успяваме, трябва да търпим промените“.

Погледната през очите на науката или философията, или психологията, гъвкавостта е нужна за новите обстоятелства. Целият човешки живот е устроен така – разруха и построяване. Това, че семейството ти се е разпаднало до основи, това, че кариерата, която гради с години и куп саможертви са в основата на целия кръговрат на живота.

Теория на оцеляване

Вгледай се внимателно в живота и във всичко и сам ще се убедиш, че с всичко е така. Строим цял живот палати, мечтаем, градим, а в един момент всичко рухва като пясъчен замък. И започваш отначало, с разликата, че са минали 10, 15, 30 години и „огърлицата“ на живота ти, освен по-пъстра е към края на низа.

Периодично се изправяме пред кризи. Всъщност, какво са кризите, не са ли и те част от живота ни. Може би са край на цикъл в живота, който е приключил и ни карат да реагираме по различен от досегашния подход. И наред с мъдростта, която вече имаме да сме предпазливи.

Стресът е реакцията на тялото да се справя с новите обстоятелства, на които го подлагаш. Главна причина за стреса е факта, че във всеки от нас е закодиран стремеж към статуквото поведение. Когато последното се видоизмени и ние реагираме спонтанно и различно.

Следва продължение по оцеляване…

как да оцеляваме