Стресът убива естествената красота

стресут убива естествената красота

Стресът убива естествената красота!

Да се ядосваш за действията на другите, означава да наказваш себе си“. Стресът ограбва младостта.

Е, да лесно е да се каже, но понякога и това се случва.

Динамика, напрегнати ситуации в ежедневието и тук-там някой „здравословен скандал“. Всичко това е предпоставка за трайно „ограбване“ на естествената красота.

Вземайки предвид женската крехкост и суета, едва ли някоя дама би си причинила това, но неосъзнато всяка втора изпитва стрес.

Според специалистите стресът е предпоставка не само за 90% от заболяванията, които порусяват човека, но и осезаемо рефлектира на младостта, чара и женствеността.

От проведени проучвания става видно, че стресът загрозява по много начини.

Стресът – невидим враг на красотата!

  1. Косопад – косата у всяка жена е една от най-силните и обаятелни черти, но какво правим, когато косата започне да капе и от нея падат не обичайните 100 бройки дневно, а кичур след кичур. Оказва се, че в силна стресова ситуация организма събира цялата си енергия и жизненост и го насочва към важните органи, а с това свое действие той брани разума, сърцето и други движещи ни части. Ограбвайки едно органи и системи от важни елементи, организма сам поврежда други. Така е и с косата. Според направените изследвания става ясно, че човек претърпял силен емоционален срив, подложен на продължителен период стресови ситуации или живеещ с години в скрита депресия, може да загуби голяма част от косата си. Това не е обяснение за мъжкото оплешивяване, което е в резултат на наследственост, хормони и други причини. Тук става дума за стрес, който може да е останал назад в миналото ни и след 6 месеца или по-дълъг период, косата помни и започва да окапва.стресут убива естествената красота
  2. Побеляване на косите – ранното побеляване на косите се дължи на два водещи фактора. Единият е генетичната наследственост, а другия стреса. Вторият фактор е все по-често срещано явление сред младите хора. Навярно сте чували за хора, които са побелели за една нощ или след силно емоционален срив, ето това е побеляване в резултат на стрес. Дължи се на трайно ограбване на пигментните клетки, които не могат да бъдат възстановени, дори след последвал спокоен начин на живот.
  3. Ранна поява на бръчки – „вдигна ми кръвното“ е често чувана реплика. Какво обаче значи тя. Когато сме ядосани или напрегнати, сърцето бие по-ускорено, а тогава циркулацията на кръвта в организма е засилена. Защо, обаче това вреди?! Оказва се, че когато сърцето работи постоянно на бързи темпове, то се амортизира по-бързо, води до преумора на организма, а това причинява и множество странични ефекти. Когато организма е подложен на стрес, това състояние се трупа на сърдечната система, кръвта не е богата на кислород, а така не доставя качествени запаси на кожата и косата. Много хора намират утеха и спасение от тежки моменти в алкохол и цигари, а и двата опиата свиват кръвоносните съдове, от там оросяването на всяка част на тялото се намалява, води до дехидратация на организма и в резултат бръчки.

Мнението на специалистите за стресът:

Важно е да се храним пълноценно и да доставяме на организма нужните минерали и витамини, така организма се мобилизира и сам се справя с неприятни външни ситуации. Когато стресът и напрежението продължат повече месец-два е добре да се потърси мнение на специалист. Не бива да се пренебрегва „невидимия“ враг на организма, защото последиците може да са шокиращи.

стресът и естествената красота

Диета за запазване на естествената красота:

Здравето в косите ни се дължи на два важни минерала и те са фосфор и калций. За косата ни решаваща роля имат и азот, кислород, въглерод и водород. В едно денонощие организмът ни има нужда от 700 гр. Калций, в комбинация с магнезий и фосфор. При липсата на тези елементи и наличие на стрес се нарушава структурата на косъма.

  • Калций може да си набавите с млечните продукти, морски дарове, яйца, вишни, грозде, сливи, картофи и овесени ядки.
  • Фосфорът е в бобови растения, месо, бъбреци, черен дроб и други.
  • Магнезият го има в моркови, тиква, цвекло, пилешко месо, зърнени храни, сушени плодове, кълнове и трици.
  • Важен елемент за косата е и витамин D. Съдържа се в рибено масло, риба треска, черен дроб, пъдпъдъчи яйца и слънчевите лъчи.
  • Витамин А се съдържа в плодове и зеленчуци с жълт, тъмно зелен и оранжев цвят, мляко, масло и черния дроб.
  • Витамин Е е важен антиокисидант. Съдържа се в зеленчуци, месо, месни продукти, яйца.