Пъпеш – качества и ползи

Пъпеши

Родината на днес познатия пъпеш е древна Персия. Днес от него са известни над 500 вида, а всеки от тях се отличава по цвят, грапавина на кората, форма, вкус и сладост. Пренесен някога от Азия в Европа този плод се е превърнал в сладко изкушение за много хора и основа за множество кулинарни специалитети, десерти и здравословни храни.

Някогашните пъпеши наподобявали ябълка, а след култивирането им достигнали сега познатите им размери.

Химичен състав на пъпеша

Въпреки сладостта си пъпешът има само 54 калории на 100 гр. Това го прави диетичен и много предпочитан продукт. Благодарение на полезните вещества като соли и минерали той е много препоръчвано средство за тонизиране на организма и ободряваща храна за горещините. Лечебните качества на пъпеша са в състава на фибри, които помагат за стомашно-чревния тракт, действат срещу запек и разхлабващо. За диабетиците е желателно да не прекаляват с консумацията на пъпеш, защото съдържа много плодов захари. Препоръчва се при страдащи от бъбречни заболявания, заради диуретичния му състав. Пъпешът има качество да смъква телесната температура и да засилва имунитета. Препоръчителна е консумацията на пъпеш за страдащи от сърдчено-съдови заболявания, както и за бременни жени.

Пъпеш

Лечебни качества на пъпеш

Пъпешът е изключително богат на витамини Е, С и В. В състава си съдържа вода, пектин и плодова захар. Богат е на минерали, соли, целулоза и желязо.

Пъпеш

Домашна козметика с пъпеш

В множество домашни и съвременни рецепти на козметиката пъпеша е незаменима част. Една такава, която всеки може да приготви в домашни условия се състои от – 150 мл. Сок на пъпеш и 50 мл. прясно мляко. За целта сокът от пъпеш и млякото се смесват и се разбиват. Получената смес се сипва в буркан и се оставя в хладилник за 1-а седмица. С готовата течност всяка сутрин се натриват лицето и врата. Използва се памучен тампон.