Здравословното хранене за деца

Здравословно хранене на деца

Навярно и вие като всеки родител се стремите към здравословното хранене за деца?

Децата изпитват ужас от промяната, а вида на храната и здравословното хранене за деца, често се оказват ново премеждие за всеки родител.

Ако трябва да се съобразим с вкусовете на детето, то всеки ден сме обречени да готвим спагети, пържени картофки и пици, но сме на ясно, че това не е здравословно за него.

4 съвета да накараме детето да се храни здравословно

Истината е, че децата в наши дни са свикнали да се хранят нездравословно и обичат точно онова, което най-не е полезно. Ненавиждат зеленчуци, плодове и всичко, което расте на коренче и дори са способни да ядат едно и също, докато напълно не им се „до гнуси“.

Ето, защо всяка майка се изправя пред дилемата – Как да накарам детето да обича всички храни.

За този отговор потърсихме и мнението на специалистите, които съветват, че замяната на пържените картофки с картофено пюре не е най-доброто решение, но е една от стъпките. И тъкмо тогава изниква въпроса: „Как да развием у малкото дете вкус към полезното хранене?“

  1. Предлагайте различни ястия – определено най-трудната задача на майката е да убеди детето, че всички храни, които приготвя са важни за пълноценното здраве и израстване на детето. Ето, защо специалистите съветват да не се насилват децата, а да се подхожда прецизно. Ако поставите храните в различни по цвят купички и направите с храната различни шарки, къщички, човечета и животинки, много по-вероятно е да събудите апетита, отколкото да поставяте условия: „Ако не изядеш това, ще те огранича от компютъра“.
  2. Правила за хранене на детето – всяко живо същество има право да не е гладно и когато отказва не го насилвайте. Със заплаха може напълно да го обезкуражите и да загубите апетита му. Разнообразете менюто му и позволете само да избира храната за обяд или вечеря, но при условие, че не се повтаря с тази от предния ден. За да задържите вниманието на злоядото дете, сипвайте само малко, колкото да опита. Ако го хареса само ще поиска допълнително.Здравословно хранене на деца
  3. Какви методи за здравословното хранене за деца да следваме – събудете апетита на детето с интерес. Това, което се предлага на пазара изобилства в разнообразие. Така може да намекнете за ново сирене, което не сте опитвали, да вкусите сезонни плодове или да вземете първите за сезона череши, праскови, пиперки. По същия начин опитайте да предложите и месо, което до сега не е вкусвало, риба или млечен продукт.
  4. Когато детето вече е тийнейджър – в тази възраст може би най-силно се проявяват претенциите на детето по отношение на храненето. Въпреки това специалистите съветват да не караме на сила подрастващия тийнейджър да се храни. Добре е да давате самите вие пример за здравословно хранене, а това може да стане дори с посещение на ресторант. От проведени статистики излиза, че съвременните деца копират много от родителите си и от модата. Когато видят екзотични ястия и специалитети, те самите ще пожелаят да ги поръчат. Не ги спирайте в тези моменти, независимо от цената на блюдото. С това те показват своя вкус и индивидуалност.