5 любопитни факта около соевия сос

соевия сос

В миналото, бил популярен само в Изтока, а днес се е настанил трайно и в европейската кухня, става дума за него – соевия сос!

Какви тайни крие пикантната подправка и на какво се дължи интереса на толкова много нейни фенове, нека заедно научим:

Коя е родината на соевия сос

Предполага се, че първо соевата подправка е създадена в Китай. Далечният XVII в. соевият сос бил  гастролирал за първи път и у европа. Във френския двор крал Людвиг XIV дал името „черно злато“ и така поставил основите му за широко използване в кулинарията. У нас тази течна подправка е сравнително по-нова. Смятана е за екзотична, но е масово използвана за приготвяне на много други сосове, каквито са марини за месо, дресинги за салати, овкусяване на различни риби и зеленчуци.

От какво се приготвя соев сос

Целият процес около създаване на „черното злато“ е дълъг. Соевите зърна биват попарвани, смесвани с пшенични зърна и заливани с вида. Под въздействието на конкретен тип бактерии и след известни обработки, които много пъти траят няколко месеца, дори години, соевата течност е готова. Заради дългия срок на ферментация, някои производители съкращават процедурата, добавяйки вредни химикали и киселини в сместа. Има и такива, които разреждат соевия сос.

По какво се познава качеството на соевия сос

Специалистите съветват да се предпазим от ментета на соев сос, като обръщаме специално внимание на опаковката на продукта. Независимо дали е с тъмен или светъл цвят, той трябва да е бистър. Мътилка на дъното на шишето подсказва, че в състава на соевата подправка има други примеси като нишесте. Понякога производителите добавят други подправки като копър или чесън, за да подобрят вкуса на соевия продукт. Качествения соев сос е само в стъклени бутилки, произведен е само с естествена ферментация, няма наличие на консерванти, овкусители или оцветители и държи сравнително висока цена.

Какви са полезните свойства на соевия сос

В състава на черната подправка има множество минерали и витамини, както и някои антиоксиданти. Соевият сос е богат на белтъчини и допринася за сваляне на килограми, при определени диети. Наред, че предпазва от някои заболявания, соевият сос и лекува. Лечебните качества на соевия сос помагат при болести по костната система, сърдечни заболявания, главоболие, безсъние и др. Тази подправка е широко разпространена и използвана от вегетарианци, които не консумират месо, а белтъчините тук са в задоволителни дажби. Въпреки всичко и както с всяко друго нещо, така и със соевият сос не бива да се прекалява. Може да предизвика алергии или неразположения на стомаха.

Любопитно за соевия сос

Употребата на соев сос забавя състаряващите процеси, предпазва от онкологични заболявания и е изключително благоприятен за някои видове диети. Тази пикантна, черна подправка в течно състояние не е препоръчителна за бременни жени, деца и хора страдащи от някои заболявания.

Разберете и за други полезни неща около храната в чинията ни и как да я съчетаем!