Съвременното кандидатстване за работа = флирт

кандидатстване работа

Оказва се, че между флирта и умелото владеене на езика в търсене на работа, специалистите по психология намират доста сходни неща. Така ако искаш да вземеш надмощие над останалите кандидати, трябва да знаеш как да боравиш с речника на това „изкуство“. И флирта изисква талант, за да спечелиш обекта на своите желания, и кандидатстването на ново работно място иска майсторлък за постигане на успех.

Съвременният начин за владеене на езика си е голяма порция умения, които са и доста трудоемък процес. Те отнемат голяма част от времето докато се ходи на интервюта, четат се обяви по вестници и интернет и проблемът се появява в това, че не можеш да откриеш точно онова, което търсиш, което в най-пълна степен да отговаря на изискванията, заплащането и работната среда. Най-големият проблем се появява и когато предлаганата позиция не е тъкмо онова, от което кандидата има нужда или за което има диплома.

Психолозите по човешки ресурси дават някои наставления за кандидатите днес, а те са:

  1. Ако търсиш работа, докато още учиш и се налага да се явиш на първото интервю за работа, ако ти е трудно да намериш работа по специалността, добре е да знаеш, че стажът о дадена работа е от голямо значение. Той дава нужния опит, полезен е кара кандидата да се доближи до материята правейки го полезен. Днес много фирми искат натрупан богат стаж. Според специалистите дори стажът в някоя фирма е достатъчно добро предложение, за да направи CV-то ти добре изглеждащо.
  2. За овладяване на тънкостите по време подготовката на CV-то и мотивационното писмо, шансовете също могат да се увеличат. Така може и да се сдобиеш с мечтаната позиция.
  3. Професията на безработния служител, търсещ вечно работа – не бива да се отказваш ако на първото място, в което кандидатстваш не те наемат на работа. Пораженията може да са големи, но това не е повод за колебание. Ходенето по интервюта дава и положителни неща. Такъв е ценният опит, които трупаш с всяко такова. Сред нещата, на които междувременно се учиш докато се явяваш на интервю за работа са – облекло, маниер, поведение, какви са неудобните въпроси по време на кандидатстване и т.н. С тези познания ще си по-подготвен на следващото място.
  4. Ако мястото, за което кандидатстваш е ниско платено или на по-долна позиция в йерархията не се отказвай. Това, че вече работиш и получаваш заплата не значи, че трябва да се отказваш от търсенето на мечтаната работа. За времето докато имаш тази ще стъпиш здраво на земята и ще имаш известно самочувствие, заради заплащането, макар и минимално да е то.
  5. С какво си прилича кандидатстването за нова работа с флирта – и в двете позиции се изисква известна доза смелост, напорист дух и магнетизъм, чар и обаяние. Само поемайки риска може да си уверен, че ще имаш мечтаното място.