20 супер хитринки за отлично здраве и слаба фигура

здравословни храни

Фин силует, прави извивки, коя жена не би желала да се радва на отлично здраве и слаба фигура?!

Световните специалисти по хранене разкриват за вас своите тайни, а как по-лесно да ги постигнете, научете сега:

 1. Научете се на пълнозърнест хляб – този тип хляб е богат на гликемичен индекс, освен това засища, а най-доброто количество за деня е 50 гр. дневно.
 2. Пазарувайте разумно – колкото повече храни купувате, толкова повече ще се изкушавате да ги опитвате. Така, че не пазарувайте от онова, което вече имате у дома, избягвайте калоричните храни и винаги ходете със списък, преди да влезете в супермаркета.
 3. Купувайте повече плодове и зеленчуци – според френския нутриционист Жан-Мишел Коен, колкото повече плодове и зеленчуци купуваме, толкова повече се принуждаваме сами да ги ядем. Научете се на тази стратегия и когато става дума за млечни продукти.
 4. Облекчете се в рецептите – избирайте нискомаслени храни, отбягвайте мазните храни, наблегнете на царевично брашно, откажете се от допълнителните сосове.
 5. Пийте с мярка – сок от плодове, чай, вода могат да пресекат апетита ви, но това не се отнася за газираните напитки. Последните могат да ви надуят, да накарат тялото да задържа вода и да напълнят организма с много захари. Опитайте да си направите цитронада с един прясно изцеден лимон, малко подсладител и много минерална вода.
 6. Не игнорирайте кантара – той не е ваш враг, а помощник за справяне с излишните килограми. Така, че не го игнорирайте и си поставете за цел поне един-два пъти седмично да се качвате на него и да коригирате теглото си. Така дори малко да сте надали винаги ще е по-лесно, от много да свалите в бъдеще.
 7. Не допускайте и един килограм в повече – не позволявайте нито сладки изкушения, нито мазнички храни или чипс да ви изкушават. Запомнете – никакви отклонения! Ако установите, че сте качили и един килограм, който вече седмица упорства и не може да свалите, то веднага преминете на режим от 1100 калории на ден.
 8. Млечната индустрия на помощ – няма начин при диета да минете без млечни продукти. Без калций и протеини нищо няма да ви идва „отръки“. Така, че въоръжете се с търпение и целия арсенал млечни продукти в хладилника и започвайте голямото отслабван. Само така може да свалите 2-3 пъти повече.
 9. Активност, движение и упражнения – както вече знаете, човешкото тяло е програмирано, за да се движи. Освен задължителните 10 хил. крачки на ден препоръчвани от експертите за здраве, добре е да се упражнява и допълнителна спортна активност като колоездене, плуване, тенис на корт или нещо друго, към което имаме влечение. Това трябва да се прави поне 3 пъти седмично. Само по този начин ни е гарантирана 100% ефикасност. Леката гимнастика също е добро решение.
 10. Бъдете самокритични – няма по-добър индикатор от съвестта. Така е и по отношение на храненията. Ако изядете една кутия шоколадови бисквити и не ви проговори, то значи няма смисъл да ви убеждаваме по нататък. Ако, обаче приемате по 400 калории в зърнената закуска, по 100 грама кисело мляко и още 70 като бонус, то едва ли ще имате оправдание за всичко отгоре.отлично здраве
 11. Модата е страхотен диктатор – ако вече сте слаби може да си позволите модните дрешки от манекените по витрините. Използвайте любимите дънки или права пола, за да сте винаги във форма. Ако има моменти, в които те ви стягат, придържайте се към хранителен режим, за да наваксате.
 12. Диета поне 2 пъти месечно – ако искате да запазите рефлекса си за разумно хранене, то поне 2 пъти месечно трябва да се подлагате на диета. В обратния случай криете риск да се отпуснете. Действащата диета е 1100 калории за един ден и още един подобен в рамките на същия месец. Не изглежда така трудно, нали?!
 13. Не си дояждайте – да опитате от чуждата чиния, да доядете храната на децата, не е най-доброто, което може да направите. По-добрият вариант е да си сипете и за вас полагащата се порция, без да се налага да мислите за чуждото ястие, отколкото да се изкушавате докато разтребвате масата да ометете всичко от чиниите. Дори да сте от прилежните домакини, които не желаят да изхвърлят храната в кофата за боклук или тоалетната чиния, а само да я „доядат“, то приемете за по-правилно да я съхраните за друг път в хладилника.
 14. Зеленото на ваша страна – научете се да хапвате плодове и зеленчуци, които в детството са ви били така неприятни. Те не само по-бързо ще утолят глада, но и ще доставят нужните дози полезни съставки, ще заситят за по-дълго и ще ви накарат да се чувствате тонизирани изцяло.
 15. Гладът провокира пороци – ходенето на гладен стомах в супермаркета провокира вземане на повече и по-калорични храни в количката. Откажете се от него, както и от редица други вредни пороци като да хапвате от всичко докато готвите.
 16. Леки и лесно приготвени храни – здравословното меню не изисква повече време за приготвяне, дори обратното. То включва по-малко продукти при това с полезни минерали, витамини, фибри.
 17. Плодове вместо десерти – сладкото от край време е признато от диетолози и медици за сладка бомба. За да се откажете от нея, заместете сладкото с пресни плодове.
 18. Не на храненето пред телевизора – много хора имат вредния навик да похапват докато гледат телевизия и филми. По този начин се поглъща двойно по-голямо количество храна.
 19. Не на асансьора – изкачването на стълбите е далеч по-здравословно от возенето с асансьор. При това действа благоприятно на сърдечния ритъм.
 20. Подправките са ваш помощник – компенсирайте употребата на повече мазнини с употреба на повече подправки. Те не само ще обогатят храната ви, но и ще доставят по-приятен вкус. Ако все пак мазнината не ви е достатъчна използвайте зехтин, вместо олио.