Цветя, сърца, вино и много кич за Свети Валентин

Няма друга тема, за която писатели, поети, хора с различни професии и социален статус, така да са писали и дискутирали, а в същото време да се знае, толкова малко, както за любовта.

Кое празнуваме на 14-ти февруари Свети Валентин или Трифон зарезан?! Оказва се, че празникът на влюбените измести празника на винарите и почитателите на алкохол или т. нар. in vino veriatas. В изминалите повече от 10 години празникът Свети Валентин е честван от млади и стари. Не са малко и онези, които 365 дни от годината го почитат като година на любовта.

Как се празнува Свети Валентин на Запад – в деня признат за ден на влюбените, хората си разменят шоколадови лакомства, плюшени мечета, сърца и всичко това в романтични опаковки. За разлика от българското разбиране за Свети Валентин, където някак кичозно и много показно стана тази традиция около валентинския празник.

И като заговорихме за сърчицата, те са навсякъде. Има ги по цветарски магазини, витрини, училищата дори. Захаросаните клечки на края завършващи със сърце също добре се котират. Не липсват и онези мечета държащи розови и червени сърчица с надписи на английски език, казващ: „Take may heat” или клишираното: „I love you“. Други символи на любовта са красивите цветя – лилиум, роза, гербер, орхидея. Всеки сам решава, какъв букет цветя да подари на деня на влюбените.

За страстните почитатели на Свети Валентин и оригиналните неща, почивка за двама до Истанбул, Париж, Египет, Барселона, Виена е повече от омайна.

Големи търговски вериги подканят непрестанно към празника, предлагайки изобилие от културно шоу, дегустация на вина, шоколади и всякакви инициативи. И ако все още се питате кое е по-добре да отпразнувате на 14-ти февруари – Свети Валентин или Трифон Зарезан, то може би най-палавият отговор е и двете. Комбинацията от вино и любов е ненадмината и за начинаещия и за опитния. Какво по-прекрасно от бутилка червено вино, на която сме се спрели за подарък на любимия човек.

Ако все още се двоумите по отношение розовите панделки и лъскави опаковки, то никой не казва, че празникът на влюбените трябва да премине без всичката помпозност. Прегърнете любимия човек, целунете го с всичката страст, емоция, чувственост, на които сте способни.

Покажете собствен вкус и индивидуалност, без натрапчивите и клиширани подаръци и символи от типа: „Key to mu heat”.

[bctt tweet=“Заложете повече на въображението в деня на Свети Валентин, вместо да повтаряте нещо така банално и скучно.“]

И за финал нека не забравяме, че прегръдката, целувката и сексът се отразяват добре на сърцето и кръвното налягане, а червено вино за Трифон Зарезан си партнира добре с качествената любов. Тогава дори няма да ви трябва захарна пръчица на върха с червено сърце и натрапчивите надписи за любовта.