Суеверия, поличби и загадки у нас и по света

Чули ли сте, че суеверия има навсякъде. Едни от тях са забавни, други неразбираеми, а трети, чак стряскащи. Почти навсякъде могат да се открият страхове към урочасване, вяра в различни амулети и талисмани. Ето и някои от най-странните суеверия по света. Защо хората се страхуват от тях и как се борим срещу силата им:

Когато котка ти мине пътя – за някои народи черната котка вещае злини. Така например в Русия, ако черна котка им мине пътя се хващат за копче или си плюят в пазвата. Във Великобритания пък черната котка се приема за предвестник на голям късмет. Всичко за котките по един или друг начин идва от Древен Египет. Според египтяните, котката е предвестник на благополучие, а с времето легендите са сменяли облика си. Днес в много народи, котката е олицетворение на Дявола. Да, обаче някой казват, че ако се отнесем мило с котката, дяволското в нея чезне и вместо нещастие, носи късмет. Според други народи, ако котка мине на ляво пътя е на нещастие, а на дясно на щастие. Всички суеверия относно котките са толкова различни, колкото дори не можем да си представим.

Другите животни – според някои народи и суеверия не само котката носи лош късмет. За англичаните например две врани са лош късмет. Английско е и суеверието, че не бива да се минава под стълба, да не се отваря чадър на прага на вратата. За италианците суеверие е в дома да не влиза птица. Кихащата котка за Италия е знак на щастие. В някои страни вълчият вой е знак за студено време, а когато врабчетата се къпят в пясъка, значи ще вали дъжд. Ако се чува сова, означава, че ще има дете в дома. Мухата е предвестител за подарък, ако попадне в чинията, колкото и странно да звучи. Паякът носи късмет и пари, а от някой народи се смята, за неочаквани гости. Когато цвили кон е на добра вест в най-скоро време.

Опасност ли са мустаците – в Китай никак не се одобрява носенето на брада или мустаци. Смята се за лоша поличба, която може да докара само неудачи в дома. След полунощ никой китаец не си реже ноктите, за да не предизвика в дома си духовете на покойниците. В Китай съществуват и много суеверия за метлата и нечистите сили, които носи след себе си. Да удариш човек с метла не е болезнено, но така навличаш на пострадалия всички проклятия до главата му.

Какво показват цифрите – за китайците цифрата 8 е на почит, а названието й значи късмет. В някои болници в Япония етажи и стаи с 4 и 9 не се номерират, защото се смята, че носят смърт и болести. С това обаче не се изчерпват странностите на Япония. За тях ако се говори на бълнуващ човек, може да се загуби късмета. Традиционните клечки за ориз, никога не се забождат в ястието, защото това е знак за близка смърт. Поглеждането в огледало в тъмното също вещае смърт. Някой дори покриват огледалата нощем.

  • Суеверията по света:

В Гърция например закачват амулет или садят кактус пред входа на вратата. Той е смятан за символ и стража на дома и се бори с всякакви бедствия, напасти и беди.

Ако печете ябълки и те се пръснат във фурната, това е сигурен знак за печалба или очаквайте хубава вест.

Често и много от нас си задават въпроса „Защо“, а най-често го използваме, когато вършим някакво действие. И в случай, че реакцията ни е странна, то тогава започва и странното поведение. Ето и някои обяснения около тези суеверия:

  • Защо и как се тълкуват различни поличби по света:

Защо не трябва да предприемате нищо в петък или защо го наричат Петък – Денят на майстора. Според някои вярвания в петък Кавел убил Авел. С времето, този ден от седмицата е превърнат в символ на нещастие в някои страни. Да не забравяме и, че Христос е разпънат на кръста именно в петък.

Защо да не се здрависваме и да не подаваме нищо през прага – още в древни времена прахта на покойните била заравяна под прага. За да не ги безпокоят близките им забранили да се подава нещо през него, както и да се здрависват.

Защо да не се връщаме, ако сме минали половината път или „хванали се на хорото, ще играем до край“ – и това суеверие е свързано, както прага с двата свята. Ако бе изпълни плануваното, човек се връща неспокоен у дома, а недоволството му се отразява на близките. Да не забравяме и, че на прага го чакат предците му. За неутрализация на лошия късмет, преди тръгване, човек трябва да се погледне в огледалото, за да удвои жизнената си енергия.

Защо да не хапваме храната направо от ножа – хапвайки от ножа се смята, че човек може да бъде обсебен от зъл дух. Когато били измислени първите ножове, те били не само оръдие на труда, но и защита от всичко лошо и зло. Хранейки се от ножа, се смята, че събуждаме злите духове, които ни правят по-агресивни.

Защо да не взимаме нищо от кръстопът – колкото и интересна вещ да сте намерили на пътя, уви, оказва се, че не може да я приберете в джоба си. Това суеверие говори за кръстопътя като мистериозно място, където се преплитат паралелни светове. Според някои вярвания на това място има много болести, злини и лош късмет, а всеки, който иска да се отърве от нещо такова, го изхвърля именно на кръстопът. Прибирайки предмет или вещ от кръстопът, вие рискувате да приберете всички тези злини.