Страховете у човека

страх

Страхът е най-големият враг на човека“ – неизвестен автор.

Страховете са навсякъде и владеят всеки от нас!

Страхът може да държи в окови, да събуди подтиснати чувства и мисли, страхът може да промени човека до неузнаваемост.

В продължение на предходната тема Страховете и изхода от тях, продължаваме:

  1. Страх от болка и болести – една голяма част от човечеството се страхува точно от тези неща, но в голяма степен мисълта за тях, провокира появата или проявата им. Игнорирайте тези мисли с положителни. Дори да разберете за тежка диагноза или да настъпи инцидент старайте се да мислите за положителните неща, които биха последвали. Никога не мислете за най-лошото. Не един и два са случаите, които хора с тежка диагноза и позитивна нагласа изумяват дори медицината лекувайки се от болестта, вместо обратното, което всичко очакват, предвид изследванията и състоянието на човека.
  2. Страховете към не вербални неща – всеки има страхове към нещо, което е заложено в ранно детство у съзнанието му. И ако вече не вярвате в „турбалан“, не се боите от тъмното, то един друг вид страх провокира у вас лошите сънища и кошмарите. Последните често са плод на подсъзнанието, но визуализирайки нереални и чето фантастични рисунки в съня ни, са истинско отражение на живота ни. Опитайте се да откриете причината за появата на тези сънища, преодолейте стреса, напрежението, тревогите и притесненията, които дори неосъзнато са завладели мозъка ви.
  3. Страх от смъртта – това е един от най-мощните страхове, а хората в напреднала възраст най-силно го изпитват. Всъщност докато си млад на 18, 20, 25 години адреналина е на много високи нива. Това обяснява и защо едни от най-добрите успехи в човешкия живот се постигат именно в годините 20-30. След това човек започва да мисли не само действайки на хормонален допинг, но и с мисълта. Тогава е по-предпазлив и трудно би се „хвърлил“ с главата напред в екстремното и неизвестно. Всъщност младите години обясняват и защо спортистите практикуват именно в този диапазон 18-35 години. По отношение страха от смъртта всеки 5-ти, изпитва такъв, а тайната рецепта е в начина на възприемане на живота. И тоя ред на мисли се сещам за един филм, който наскоро гледах. Името му е „Sunshine“ и разказва историята на екипаж на космически кораб, който трябва да спаси планетата ни. В кулминацията, когато става ясно, че риска за живота на екипажа е голям, в името на заветната мисия, то единствения, от който зависи тя казва, че не изпитва страх от смъртта, защото всичко, което ще се случи е един прекрасен миг и само началото на нещо наистина красиво и смислено“.

Поглеждайки под друг ъгъл призмата на живота, всеки от нас може да престрой нагласата си към всеки един страх и да се бори с него.

Не оставяйте страховете да ви завладяват и обсебват. Намерете изход от фобиите, за да живеете свободни и щастливи.