5 най-срещани страхове и изхода от тях

страхове

Човешките страхове са цяла необятна вселена. Наред с фобиите, които имаме, у всеки от нас е заложен един друг страх, а той може да е индивидуален или сходен с този на друг човек.

Някои страхове се появяват в ранното ни детство, други с годините и във всяка възраст. Много от страховете ни са провокирани от често повтарящи се събития, които дълго време са ни държали в плен.

В книгите си руският доктор и психолог  Генадий Малахов, отделя голяма част за разясняване на страховете у човека и борбата с тях.

Според автора ние се раждаме без тези страхове, а след първите години от появата ни на бял свят, те биват засадени у човека. Страх от смъртта, страх от болести, страх от стареене, страх от самота, страх от височини, различните видове фобии и т.н. Дори раздорите с най-близките са провокирани от голяма доза страх, която самите ние изпитваме, а именно заради това, че тъкмо хората, които обичаме ще ни нанесат най-силната болка.

Предлагаме ви 5 изпитани съвета и мненията на специалистите за това, как сами можем да се борим със страховете си:

  1. Страх от старостта – помислете си, че с годините вие ставате все по-мъдри. И ако в огледалото виждате блясъка на косите, фините бръчици по лицето, то това не бива да ви плаши. Вие сте по-уверени отколкото бяхте на 20; Вие сте по-мъдри и винаги може да дадете ценен съвет на по-младите около вас. Мъдростта ви помага да вземате успешни решения и да действате хладнокръвно, нещо, което тийнейджъра или младежа не знае как да стори
  2. Страх от самотата – определено всеки в една или друга степен се е плашил от този вид страх. Това обаче има своето обяснение. Раждаме се на този свят сами и си отиваме сами, но докато вървим по жизнения си път срещаме едни хора, разделяме се с други, но никой не е сам, стига да не го пожелае. В такива моменти е добре и да си спомним мъдрата приказка: „Понякога да останеш сам е най-добрият избор!“ – неизвестен автор.

Следва продължение…