Скъпоценните съставки в съвременната козметика

съвременната козметика

Експерти по красота, учени, козметици и бижутери обединяват общи усилия, за да представят все по-иновативни решения за забавяне процесите на стареене.

И ако за съвременната жена не е изненада в козметичния й продукт да има съставки от водорасли, екстракт от екзотични растения, хрущял от акула, то съставът на благородни метали и скъпоценни съставки, които се ползват в бижутерията. Именно той сега събужда любопитство и е повод за дискусията ни!

Скъпоценните съставки в съвременната козметика

Науката се развива със светкавични темпове, а с нея и индустрията за разкрасяване не се забавя. Тя непрестанно въвежда нови съставки и методи, а сега, когато вмъква силата на скъпоценните камъни и благородните метали в мазилата, информираността на дамите трябва да е по-голяма.

С какво изумява, с какво е уникална модерната козметика и дали са преувеличени качествата на всички перли, злато и диаманти, които сме свикнали да виждаме под форма на обеци, колиета, пръстени.

Ето, какво казват и специлистите за съвременната козметика:

Златото

Както в бижутерията, така и в козметиката златото си остава златно. То подобрява обменните процеси. В козметологията златото е известно под няколко наименования. Златните частици с по-малки от микрон размери са наричани био злато и се добиват, чрез магнитно поле, ток или озон. Съединението на молекулата злато в съчетания с екстракт от растение са известни под името фитозлато. За малките частици, които имат роля на катализатор наречието им е нанозлато. Златото е полезно за козметиката с богатите на кислород молекули, които бързо достигат до кожата и допринасят за обменните процеси. Златото регенерират и подмладяват кожата, не е добре и да се знае, че е силен алерген.

Среброто

Този благороден метал унищожава бактерии и вируси, а това го прави небезизвестен в козметиката. В много козметични продукти се използва сребърна вода, сребро с растителен екстракт и наносребро. Козметиката със сребро е изключително полезна за проблемната кожа. Когато веднъж попадне в дълбочина на кожата, молекулите сребро понижават нивата на вредни бактерии и помагат на клетките да се освободят от излишната вода. С това действие на среброто се предотвратяват възпаления и отоци, а кожата е защитена от вредните UV лъчи.

Перлите

Науката доказва, че едно от чудесата на планетата ни, перлите има уникални качества и днес е ползван масово не само като бижу. Перлите имат способността да укрепват защитните клетки на кожата. Те са незаменима съставка от китайската традиционна медицина. В състава им влизат 22 аминокиселини, множество минерали и витамини. Перленият прах присъства в множество продукти за коса. Кремът с пудра от перли укрепва защитните сили на клетките, активизира уморената кожа и действа със силен хидратантен ефект в дълбочината на кожата, бранейки в дълбочина пластовете на епидермиса. Продукти с перли даряват на кожата свежест, здраве и матиращ ефект.

Платината

Наред с красивата си и изискана визия, този благороден метал има способността да действа като мощен антиоксидант на кожата. В него се съдържат наночастици, които под влиянието на околната среда остават неподвластни на различните процеси.

Научно е доказано и, че платината забавя процеса на стареене. В нея се съдържа Q10 ензим. Дори богатия на платина крем действа хидратиращо, тонизиращо и пречистващо на кожата.

Съществуват много мнения „За“ или „Против“ съвременната козметика със скъпоценен състав. Специалистите са на мнение, че продукти със състав на злато, сребро, платина или перли са добри, но не бива да са единствените. Според учените аминокиселини, витамини, протеини за кожата могат да се набавят и от други природни продукти.

Козметиката съдържаща частици от благородни метали и скъпоценни съставки е предназначена предимно за дамите над 40 годишна възраст. Дори най-нови открития сочат, че ако бъде използвана подобна козметика от по-млади момчета може да понижи естествената защитна функция на кожата. Добре е и да се помни, че ефектът anti-age не е моментален, нужно е време, за да бъде забелязан.