21 комбинации между вина и сирена, само за ценители

винo и сиренe

Вина и сирена на масата е истински шедьовър за ценители… Виното и сиренето сякаш са създадени един за друг. Те вървят ръка за ръка от векове насам и носят наслада не само за вкусовите рецептори, но и за сензорите на обоняние и зрение.

В наши дни на пазара се предлагат много разновидности, както на вина, така и на сирена.

Факт е, че двата продукта превъплъщават истинско съвършенство за ценителя, когато бъдат комбинирани, а често това се оказва и задача с повишена трудност за мнозина.

Не са малко изтъканите енолози по света, които са категорични, че при съчетанията на вина и сирена няма изградени правила и тогава се оказва, че всичко на всичко нещата опират до личен вкус. И въпреки това по отношение на комбиниране между даден вид вино и конкретно сирене не може да останем равнодушни. Ето и една част от насоките, които дават ценители и дегустатори на вина и сирена по света:

 1. Един от сигурните начини да не бъдат допускани грешки в комбинациите между вино и сирене е като се отбягват съчетания на такива създадени в един и същи регион. Така например италианското Кианти се съчетава великолепно с моцарела и пармезан.
 2. Според специалистите по сирена, твърдите такива като чедър и пармезан идеално си партнират с шир аз и мерло. При кремообразни сирена и по-меки такива, подходяща комбинация се получава с вино от по-висока киселинност, каквото е шардоне, совиньон блан и ризлинг.
 3. Някои твърдят, че белите вина си подхождат със сирене, но за онези, които не си падат по тях или смятат, че в студено време се пие само червено вино. Божоле виното например е с ниско съдържание на танин. Последната съставка във вината омеква с отлежаване в годините. За почитателите на вина с високи съдържания на танин сиренето е добре да бъде овче или краве солено.
 4. Сирена като камамбера изискват вина с плътен вкус, каквито са пино гри и каберне совиньон. Обратната комбинация също е подходяща, а именно сирене с по-лек вкус и съответно по-леко вино.
 5. Сладки вина се съчетават с мезе от синьо сирене.

вина и сирена

Още подходящи комбинации между вина и сирена са:

 1. Божоле се комбинира чудесно с козе сирене, сирене бри и камамбер;
 2. Зинфандел – идеални за комбинация са сирената фета, козе сирене, синьо сирене, гуада, мюнстер, грюер.
 3. Каберне совиньон – и тук не липсва избор от комбинации, а те са рокфорт, сини сирена, чедър, камамбер, гуада, пармезан, горгонзола.
 4. Кианти – за вкуса на това вино допринася ангажимент в едно от сирената пармезан, моцарела, фонтина, гуада, проволоне.
 5. Мерло – това вино се допълва безупречно от бри, камамбер, гуада, чедър, горгонзола, пармезан, грюгер.
 6. Пино блан – камамбер, фета, бри са най-подходящи в този случаи.
 7. Пино гри – тук аранжимента може да е от едно или няколко вида сирена, сред които – моцарела, рикота, козе сирене, гуада, мюнстер, чедър, едам.
 8. Пино ноар – камамбер, бри, фета, мюнстер, грюгер.
 9. Портвайн – горгонзола и сини сирена са най-подходящи в случая.
 10. Ризлинг – бри, едам, гауда и синьо сирене са чудесни за съчетаване с това вино.
 11. Санджовезе – комбинира се брилянтно с мезета от фонтина, моцарела, пармезан, рикота, синьо сирене, проволоне.
 12. Совиньон блан – съчетава се с фета, козе сирене, пармезан, грюер, бри, чедър.
 13. Шампанско – камамбер, бри, чедър, гуада, едам, грюер, пармезан.
 14. Шардоне – няма спор, че идеалното съчетание между вино и сирне се получава с него и бри, гуада, пармезан, грюер, проволоне, камамбер или козе сирене.
 15. Шенин блан – това вино си партнира идеално с камамбер или козе сирене.
 16. Шираз – получава се божествена комбинация със сирена като пармезан, едам, гауда или чедър.