Планинско колоездене – скорост и адреналин на две колела

колоездене

Висок адреналин, природна красота и екстремни, емоционални изживявания, това е, което може да предложи планинското колоездене.

Какво представлява планинско колоездене – то се състои от няколко дисциплини, а те са – спускане, крос кънтри, дърт джъмп, фрий райд. Практикуващият ги се казва байкър.

Карането на колело в планина изисква не само специално оборудване и екипировка, но и специфичен терен и познания на практикуващият го. В противен случай задължително е да се ползват услугите на треньор.

Downhill известен по света, а у нас познат като планинско спускане. Този вид каране на колело в планината е свързан с използване на специално трасе. Главна цел на практикуващият го е да стигне до финала, или най-долу за време, а на самият връх, изкачването става, чрез лифт. Развива се твърде голяма скорост, която налага задължително специална екипировка и множество предварителни тренировки, плюс физическа подготовка и баламс с агресивността. Към оборудването е още – панталони с омекотяващи наколенки, броня, подбрадник, маска за лицето, ръкавици.

Cross country у нас е познат под името Крос кънтри. Той е масово практикувано планинско колоездене. За професионалистите брейкъри това си е типичното каране на колело в планина. Свързано е с множество спускания и изкачвания, не се налага висока скорост, но специалното оборудване е желателно.

Durt jump тази дисциплина се свързва със специални съоръжения за скокове, известни като гърбици. При изтласкване на брейкъра във въздуха той може да изпълни различни номера, които са голяма атракция за зрителите.

Freeride, наречието идва от англий. език. И означава свободно каране. Професионалистите го свързват и с колоездене с една ръка. Изисква стабилно оборудване на велосипеда и задължително специална екипировка за брейкъра.

По мнение на практикуващите екстремни спортове не може да практикуваш нещо или да направиш нещо изискващо голяма доза адреналин, ако те е страх. Или както се казва в една мъдра стара приказка: „Няма да се хвърлиш при мечките, ако се боиш“. За практикуване на екстремни вело колоездене се иска не само желание и решителност, но е свързано и с много практика, тренировки, контузии и най-вече мотив и любов към спорта.