Рак на гърдата – бичът за жените на XXI век

Когато една жена е с диагноза „рак на гърдата“, земята под краката й сякаш се разклаща. Светът е разделен на две части: преди и след.

Всяка жена с поставена диагноза „рак на гърдата“ преминава през ада и все се пита един и същ въпрос: „Защо тъкмо аз“.

Времето се втурва неумолимо. Мисълта да натиснете бутона и да го спрете е се по-неистова. Всичко това се дължи на факта, защото съвременната медицина разполага със средствата и възможности за лечение на ужасната болест, но с всяка минута закъснение намалява шансовете за спасяване на един човешки живот.

Рак на гърдата – бичът за жените

Според статистиката, всяка осма жена е застрашена от рак на гърдата. Наред с другите видове рак, ракът на гърдата е класиран на първо място. Жените под четиридесет години трябва да посещават редовно мамолог, веднъж годишно, а след четиридесет години – не по-малко от веднъж на всеки шест месеца.

Не мислете, че рак на гърдата се появява само при възрастната жена. Статистиката показва, че с рак на гърдата са били регистрирани млади нераждали жени.

Лекарите са убедени, че ако всяка жена всяка нощ проверява гърдите си, смъртните случаи от рак на гърдата ще бъдат по-малко. Така че коварна болест, когато е в първите два етапа може да бъде преборена без болка.

Ако имате някакви съмнения, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Лекарят ще назначи пълна процедура по изследвания и проверка: на гърдата ултразвук или мамография.

Имайте предвид, че:

Рак на гърдата не е присъда. Той се третира успешно дори и в третия етап. Важно е да се намери добър лекар.

Човек не трябва да мислим, че лечението на рак е твърде скъпо. Всичко зависи от индивидуалните особености на пациента. Различни фактори имат различен ефект върху заболяването. Понякога онколог дава посока към операцията, ако, например е първият етап. Има моменти, когато не се правят изследвания без хормони, лъчетерапия, химиотерапия, мастектомия.

Никой не избира кога да се разболее, но болестта не избира точния момент. Той ударя в най-неочакван момент.

Факти

Диагноза рака на гърдата се поставя на милиони жени. През последните години, честотата на рак на гърдата се е увеличил.

Може да се диагностицира рак на всяка възраст, но най-често това се случва при жени след четиридесет години. В онкологията обаче попадат и много млади момичета.

Рискът от развитие на онкологията е по-висок сред жените в семейството, където са били регистрирани случаи с рак на гърдата. За такива рискови пациенти посещенията при лекаря трябва да са поне два пъти по-чести.

В началния етап на болестта ракът може да предизвика дискомфорт.

Ако кожата на гърдите, започне да променя външния вид, оформят се синини, от време на време има зачервяване и сухота, посетете лекар. Ако сте забележите разпределението на кръвта около зърното, тичайте веднага към онколог в същия ден.

Погрижете се за здравето си!