Силата на алое вера

Алое

Алое вера е сред най-красивите, лесни за отглеждане и често срещани във всеки дом растения. Наред с тези негови качества, то притежава една лечебна сила, а тя се бори с множество заболявания.

В листенцата на алое вера се съдържа ценна съставка известна като ацеманан – полизахарид. Той има силна мощна функция на стимулант за имунитета. Естествено се произвежда в човешкия организъм, в годините преди пубертета, а след това количествата му намаляват драстично.

Ацеманан спомага за заздравяване на рани и се натрупва в клетките на мембраните. Той допринася и за засилване на производството и възстановителните процеси в кожата, подсилва костната система и стените на кръвоносните съдове. Ацеманан е противовирусно средство, което се бори и с проблемите в стомашно-чревния тракт.

Когато Ацеманан не се създава естествено в организма, той може да бъде доставен с алое вера. Ето и най-често срещаните форми за консумацията му:

  1. Коктейл за повече енергия – сок от цветето, в комбинация с пасиран банан, малко кокосово мляко и няколко капки лимонов сок (за любителите на сладко и 1 с л мед), спомага при умора и отпадналост.
  2. При мускулна треска се прави масаж с парче гел от алоето и няколко капки сусамово масло. Това действа противовъзпалително и болкоуспокояващо.
  3. Против акне – пресен гел от листото на растението действа противовъзпалително и е идеално средство срещу акне и замърсена кожа. В продължение на 2 месеца и всеки ден се натрива директно върху проблемните участъци и води до красив и сияен тен.

За да набавите така ценния и лековит гел от листата на саксийното ви цвете е необходимо да отрежете листото, да го поставите върху лист хартия и откъм широката му част, напряко да направите разрез. Изчакайте 3 минути, докато горчивият сок – алоин (има силно разхлабващо действие и дразни кожата) се изцеди, след това направете по-дълбок разреза да изтече всичко ненужно от там и после отстранете бодлите и разрежете по дължина на листото. Чистия гел вече може да се нанася върху кожата.

Забележка: За да има лечебната сила, за която споменахме алое вера трябва да е отглеждано поне 4 години.