8 въпроса около браздите по кожата – стрии

Как да премахна стрии?

Браздите, известни като стрии по кожата са един от най-неприятните фактори, оказващи влияние над самочувствието на всяка жена. Те се срещат и при мъжете, но в повечето случаи, засягат представителките на нежния пол.

При 70% от жените стрии се появяват през определен етап от живота. Какво още може да научим за тях:

Какво са стриите?

Тези неприятни линии се дължат на нарушение на структурата на колагеновите и еластиновите фибри, намиращи се в дълбоките слоеве на кожата. Те са в резултат много бързото и рязкото й опъване или свиване. Първоначално при появата им те са бледолилави, после розови и накрая стават седефено бели.

Къде по тялото най-често се появяват стрии?

Основно засягат изпъкналите зони по тялото: ханш, седалище, гърди, корем и бедра.

Кога най-често могат да се образуват бразди по кожата?

Най-често се появяват, когато кожата рязко се опъне – при бременност, по време на пубертета, при драстично напълняване или рязко отслабване.

Стрии при бременност

Tова е най-рисковият период, тъй като коремът нараства с всеки дена, а и килограмите се качват бързо. Бременните трябва да полагат превантивни грижи още от първите дни, като хидратиране на кожата със специални кремове или гелове. Също така се следи теглото и хранителния режим.

Стрии в пубертета

Tук настъпват първите големи хормонални промени. Желателно е да се поддържат едни килограми и да се избягва рязко покачване или драстично намаляване на теглото.

Стрии от бързо напълняване или рязко отслабване

Хранете се здравословно, като употребявате много плодове и зеленчуци. Редовно хидратирайте кожата с кремове, нанасяйки ги с леки масажни движения най-вече в проблемните зони.

Могат ли да се премахнат стриите?

Първо стриите се разделят на 2 групи. Тези, които са се появили отскоро може да се премахнат с третиране с подходящи кремове и процедури; Тези, които са с години, решението е в естетичната хирургия.