Що е то любовта – нека ти споделя!

Свети Валентин

Казват, че хората, които спорят раждат истината, в любовта, обаче разправиите са и знак, че нещо куца…

Ако и на вас се случва все по-често да влизате в конфликтни ситуации с интимния партньор, а когато нещата отшумят всичко ви се струва незначително и глупаво, то определено имате нужда от приятелски съвет, мнение на специалист или една инжекция ИНТЕРПОЛЕЗНО!

„Любовта е най-големият корен, най-разцъфналата пъпка, най-дълбокият спомен. Това е любовта. Нося сърцето ти, нося го в своето сърце!“…

дали клетвите и обредите, в които се вричаме завинаги са реалност и дали съществува истинска Любов. Това, което на 100% можем да твърдим, това, което и психолози затвърждават е, че караници винаги има и те се появяват там, където има чувства.

Преди време специалистите бяха на мнение, че кавгите са нещото, което заздравява една връзка. Те твърдяха, че за да кажем нещо на мъжа, когото обичаме е по начин, който изливаме гнева на вън, дори, когато не сме истински удовлетворени. Когато някой не е ядосал най-лесно се казва това, което е в главата ни, но дали е правилно?!

Днес специалистите са и на мнение, че хвърляйки онова, което ни тежи, което ни гневи и което ни пречи да сме щастливи под формата на думи и упреци е и онова, което ни прави и по-уязвими. Казвайки го не винаги имаме гарант, че половинката ни отново ще се завърне при нас. Дори обратното, доказано е, че едно психическо разстройство не само предизвиква моментна омраза у двамата влюбени, но и натрупва излишен стрес, който след време оказва своята негативна реакция върху здравето ни, водейки до редица болести. Психолози, психотерапевти и сексолози, стигат до едно заключение, а то е, че след продължителна, няколкогодишна война двойките, които воюват помежду си стигат неизбежно до раздяла.

И след хилядите изследвания, тези, доводи и заключения, специалистите стигат единодушно до решението, че за да имаме успех в любовта, трябва да:

Правим компромиси – компромис в българския тълковен речник се характеризира като: „Ограничаване на своята лична свобода и пространство за сметка на съответната страна“. Да, тъкмо това се очаква и от вас. Ако искате да имате безупречна връзка, ако искате да сте обичани и да имате Любовта на ваша страна, трябва да умеете да правите това.

Стигаме до взаимно съгласие – ако сте забравили за рождения ден на половинката си, ако вече е късно за подарък, поне опитайте да се извините и да се реванширате при първа възможност. Вместо да се впускате в по-дълбоки спорове, изречете няколко думи: „Виж, разбирам, че се чувстваш пренебрегнат и съжалявам, за случилото се. Обещавам утре да подготвя нещо специално за теб“.

Контролирайте всяка ситуация – както в историческите събития, така и в личните взаимоотношения, проблемът може да се корени в нещо далеч по-голямо, но малката ежедневна спънка да е повод, колата да се преобърне. Помогнете на вашия партньор да сподели това, което реално го тревожи и не се карайте за дребните неща, като недопечената вечеря или пропуснатия телефонен разговор.

Използвайте чувството си за хумор в наша полза – не влизайте в безконечни теми, когато партньорът ви е полудял, за поредния харч на нови дрешки. Вмъкнете чувството си за хумор и ясно заявете, че сте спечелила „Конкурс за мода“, а от наградата ще си направите нов гардероб на тавана.

Бракът е ваксина срещу болести – според най-нови проучвания се оказва, че сключилите брак двойки са много по-здрави от самотниците. След дългогодишни изследвания лекари и сексолози стигат до мнение, че хората живеещи без партньор страдат по често от депресии, неврози, високо кръвно налягане, диабет, язва, разширени вени, проблеми с жлъчката. Според медиците групата на силния пол е драстично по-уязвима от тези заболявания, отколкото жените. Тази теория се уповава и на факта, че нежните половинки по-лесно намират благоприятна среда сред приятели и външния свят, като заместител на Любовта. Това е и още едно доказателство над темата, защо жените на преклонна възраст са много повече от мъжете.

Колко често се влюбваме – на последно, но не и по значимост място се намират резултати от други проведени проучвания, в които става ясно, че мъже и жени се влюбват по равно в живота си. От тях излизат цифри, че от 2 до 5 пъти в живота се влюбват 68% от хората от двата пола; от 6 до 15 пъти са 20% и само 15 пъти са 1% и още 2% остават за хората, които признават, че никога не са се влюбвали. Изследванията показват и че призналите, че са срещнали „любовта на живота си“ са останали доволни и са сключили брак.

Доколко можем да се доверим на мнението на околните и на учени, всеки сам трябва да прецени. Неписаните закони, обаче ни учат и на още едно правило, а то е: „Послушай сърцето си“. Щом наближава най-романтичният месец и празника „Свети Валентин“ можем да направим някои и друг мил жест за половинката си, пък времето само ще покаже.