Как да избегнем скандалите

как да избегнем скандалите

Един от най-сложните въпроси е свързан с човешките взаимоотношения – скандалите. Колкото и силно да обичаме хората около нас, колкото и радости да носят в живота ни, винаги има моменти, в които конфликтите са сякаш неизбежни. Как да се справим с тях и как да общуваме по-лесно.

На всеки се е случвало да не успее да запази спокойствие при несъгласие в спор. Загубата на хладнокръвие и попаденията в чести конфликти могат да се превърнат в навик. Това води не само до влошаване отношенията с близките, но и ни изтощава.

Караниците вредят на разбирателството, а от друга страна губим уважение и внимание, за които така сме се борили и доказвали.

караници

Важно преди всичко е да успокоим себе си и да възстановим диалога, в удобен момент.

Има ли позитивни скандали – докато спорим се отделя голяма част от събраното напрежение, а след, като тя излезе под формата на позитивна нагласа, няма да изникне скандал. Спорът позволява да погледнем и разберем позицията на другия, да изградим чувство на уважение към опониращата страна. Тактиката тук е не да се потуши конфликта, без да се стигне до решение, защото това в последствие може да окаже още по-силен рикошет. Идеята е на разномислието в спора е да се стигне до решение с трезвост и спокойствие.

Как да постъпим срещу някой, който е „бесен“ – ако насреща имате разгневен опонент, запазете спокойствие. Вашето хладнокръвие в случая е от голямо значение за туширане на неговата ярост. Когато му подадете още храна за скандали, то и вие ще се заразите от агресията. Разбира се ако разгневеният ви събеседник крещи, обижда и ругае, не бива да мълчите. Достатъчно е и вие леко да повишите тон и да заявите, че не сте длъжни да разговаряте с него, докато не се успокои. В случаи, че и това не помогне, излезте, тръгнете на някъде. Продължете този спор, в момент, когато обстановката е утихнала.

Изследвания на психолози потвърждават, че погледа над отношенията с хората, дори в служебна среда могат да бъдат микс от чувства. Така например поглеждайки над служителите като на свои роднини, близки или приятели (без разбира се да го натрапвате или казвате пред тях, с цел да не загубите авторитета си), опитайте да постигнете дипломатичност в разговорите и да демонстрирате възпитание и интелект.

как да се справим със скандали и караници

 

На последно, но не и по значимост място да отдадем нужното внимание на Прошката. Да прощаваш е човешко и никак не значи признак на слабост. Признанието на грешка, също не е срамно, дори напротив признак на зрялост и сила на характер.