Що е то алхимията у човека

алхимията

Чували ли сте за алхимията?

Знаете ли, че тя не е само дело на алхимици и не е съдържание в колбички и епроветки, алхимията същесъвува и у човека?

Почти всеки над 20 г. е усетил онази тръпка на пърхащи в стомаха пеперуди! Много я наричат „спяла любов“, други я оприличават и под други форми, а някои дори казват на тези хора „влюбен-загубен“.

Ако у вас бушува онзи неистов възторг, ако ви се вие свят, а сърцето ви бие като полудяло при вида на любимия „обект“, ако имате усещане, че сте намерили смисъла на живота, то определено диагнозата е Влюбен.

Знаете ли, че любовта се появява от специално вещество, което се образува в кръвта, а образите в съзнанието ни са плод на подсъзнанието, което рисува причудливи картини.

Изследванията в алхимията!

Изследванията на алхимията мерят нивата на тестостерона, ендорфина, люлиберина, окситоцина и всички те в ударни дози нахлуват в кръвта ни, когато насреща е нашият избраник.

Специалистите наричат и сравняват този процес като лаборатория, в която се превръща организма ни, а притежателят на тази „лаборатория“ е като луд химик. Психотерапевтите наричат тази форма още биохимичен робот, а така сме програмирани и да продължим рода си. Човешкото тяло е склонно да създаде сложни химични вещества, чието взаимодействие създава реакция на поведение и всичко това обяснява цялата програма. Дали за добро или за лошо, ние не можем да контролираме съзнанието си. Това е инстинкт, който е заложен у всяко живо същество.  Не случайно и влюбените си признават, че това усещане е много по-силно от тях самите.

В началото е тестостеронът!

Това е хормон на сексуалното желание и влечение. Той е последван от люлиберинът, който засилва желанието за докосване, ласка, целувка, прегръдка. Идва ред и на допамин и норадреналин, които дават неизвестна мощ, а когато обекта на любовни чувства изчезне, човек се чувства вял, отпаднал и безжизнен. В тялото ендорфинът взема превес и се получава взрив на усещания. Те водят до промяна в съзнанието, а това обяснява екстаза, понижава критичността и покачва либидото. Не случайно, тъкмо затова казват, че влюбеният вижда всичко с „розови очила“.

Влюбването може да се приеме и като подарък на природата.

Освен обаче розовите „мехурчета“, които отделя организма ни, той произвежда и окситоцин. Това е хормонът, който ни дава усещане за привързаност. Именно на него се дължи по-трайното усещане за любов, дълбока привързаност.

Как измежду многото избираме точно Него/Нея.

Според психолозите това е глас, очи, усмивка, походка, осанка, черти. Тогава изборът се насочва към нещо първично, което по една или друга причина ни е събудило и което ни свързва, както с майката, която ни е родила.

алхимията