Щастие в градинарските занимания

Знаете ли, че градинарството прави хората по-щастливи. Саденето на цветя или прекопаването на градината повдига настроението и кара хората да се чувстват по-щастливи. Това не е само твърдение на някой и друг градинар, а британско изследване, според което хората се чувстват по-добре след работа в двора.

Установено било още, че градинарите и онези, чието хоби е свързано с цветята, са по-устойчиви на депресии и мрачни мисли. В проучването били включени 1500 души. Резултатите показали, че 80% от тези, които имат градина са по-щастливи от живота си.

otglezhdane on flowers 2

В този ред на мисли нека научим:

[bctt tweet=“Как и кога да окопаваме градинските цветя:“]

  • Прекопаване и разрохкване на почвата – прекопаването и разрохкването на почвата са изключително важни за доброто развитие на цветята, отглеждани в двора. Благодарение на тях се подобрява аерацията и се разбива почвената коричка. Последната се образува поради интензивно поливане в топлите месеци. С разрохкването или окопаването на почвата се отстраняват и плевелите.
  • Едногодишни и двугодишни растения – тези растения и цветя се окопават в малка дълбочина, за един сезон и около 10 пъти за целия период. Лесно може да се запомни процедурата, ако се извършва един път на две седмици.
  • Многогодишни растения – те се прекопават по един път месечно или около 5 пъти за един сезон. Препоръчително е между окопаването да се прави и по едно разрохкване.

Освен физическата дейност, която покачва нивата на хормони на щастието в организма, по сходен начин действа и аромата на цветята. Аромотерапията се появила много отдавна. Учените доказали, че лекарствените растения са полезни не само с извлеците и отварите, от които се приготвят, но и действат оптимизиращо с аромата си.

[bctt tweet=“Големият римски лекар Гален, в III в. сл. Хр., описва в специален трактат качествата на ароматните растения и цветя.“]

otglezhdane on flowers

Днес това древно откритие е преоткрито. Така например, след стресови състояния се използват ароматите на валериан и анасон. При нарушения на паметта помагат аромати от магданоз и маточина. Ароматът на мащерка се бори с натрапчиви страхове.