Как да съхраним и приготвяме гъби за зимата

рецепти с Гъби

Есента отново е благосклонна към някои зеленчуци. Есенните гъби са сред тях, а за гъбарите това си е истинска „жътва“.

Сега е момента, в който разбирачите трябва да се включат, не само, за да напълнят торбите си, но и да дадат някои ценен съвет, за това как да съхраним богатата реколта.

Ето и техните тайни:

[bctt tweet=“Съществуват 4 начина за дълго съхранение на гъби.“]

…те са свързани със сушене, дълбоко замразяване, мариноване и стерилизиране.

Как става сушенето на гъби – за да разчитате на вкусна супа от манатрки или челядини трябва да разполагате с просторно, слънчево и най-вече проветливо място. По-месестите гъби може да нанижете на конец, а по-дребните да разпрострете върху хартия.

drying mushrooms

Важно е: преди да предприемете, която и да е процедура по сушене да прегледате всяка гъба по отделно. Червените гъби задължително се отстраняват, защото по тях най-лесно се развиват бактерии и червеи, които се пренасят по останалите. Почистете гъбите от кал, трева, борови иглички и други остатъци от естествената им среда. Ако не разполагате с много място за сушене, може да измиете гъбите, да нарежете на ленти и да разпръснете в тава. Поставете тавата да се загрее добре във фурната на 50 градуса и само след брони часове ще имате прясно изсушени гъби. Сушенето на месестите гъби може да отнеме повече време. Съобразете това. Обърнете внимание и на това, че манатарките са едни от видовете гъби, които изискват предварително отстраняване на ципата.

Важно: Сушени гъби не бива да се съхраняват повече от 2 години. Винаги надписвайте реколтата с вида и дата на производство.

deep freeze mushrooms

Как става дълбокото замразяване на гъби – фризерът е модерният начин за съхранение на зимнина през най-студените дни от годината. Почистени, нарязани и наредени в найлонови пликове, лесно може да съхраните гъбите за зимата. Когато решите да ги използвате не е нужно да ги размразявате дълго. Достатъчно е само да поставите плика в гореща вода за няколко минути. Така, дори ще предотвратите процеса гъбите да станат жилави. Гъби може да направите и на кайма, която равномерно да разпределите в пликове или кутии. Тях също приберете във фризера за по-дълъг срок.  С такава смес може да правите гъбени кюфтета или шницели, крем супа или пюре.

мариноване на гъби

Как става мариноването на гъби – за предпочитане е да се мариноват по-твърди есенни гъби. Преди това трябва да се прегледат за червеи. Малките гъби се поставят цели, а големите се нарязват. Измиват се всички и се редят в буркан. За заливка се ползва вряща вода, подправена с дафинов лист, карамфил, черен пипер на зърна. Заливката се вари 30 мин. и се заливат гъбите наредени в буркана. Над заливката се поставя малко оцет и малко олио, докато се оформи лек пласт от плесен. След това гърлото на буркана се покрива с оризова хартия, която се връзва с ластик. Съхранява се на хладно и тъмно място.

рецепти с гъби

Как става стерилизирането на гъбки – гъбите могат да се бланшират само за 3 минути, пуснати в гореща и осолена вода. Докато ври водата може да се добави щипка лимонтузу, което придава по-свеж и дълготраен вид на всяка гъба. Следва редене на гъбите в буркан, заливане с течността от варенето и стерилизиране на буркана за около 20 минути, отново във вряща вода. Друг начин е да се стерилизират пържени или печени. Времето за стерилизация тук е 10 минути. Предимство на втория начин е, че с отваряне на буркана има вече готово ястие, докато при първия вариант предстои добавяне в салата, супа или ястие.