Олесун – гореща точка, богата история и красиво настояще

Олесун

Градът, който се е появил в Западна Норвегия още в X в. Той бил един от многото норвежки рибарски селца, с типичните дървени постройки. В началото на миналия век бил опожарен почти до основи, а това довело до организираност от страна на местните, които възродили на ново Олесун.

[bctt tweet=“Днес, градът е като декорирана приказка и разказва своята история. Наричан е най-красивият град!“]

Олесун – градът Феникс – съвременният Олесун и се намира на живописно устие. Разположението му е върху 7 острова, свързани по между си като мостове и тунели, а това създава особено очарование. Специалният облик, неоготическите и неокласически каменни сгради се дължат на трагедия, която се е случила в миналия век.

AalesundTrolltunga i Odda, Hordaland

История на Олесун – на 23 януари, 1904 г, градът бил напълно унищожен от огромен пожар. По това време къщите на Олесун, както и много норвежки градове от дърво били погълнати от пламъците. Тогава местните си дали равносметка и решили, щом ще градят наново всичко, то поне да го създадат уникално красиво. Само тр години били необходми, за да бъдат издигнати нови неща, къщи, сгради с впчатляваща архитектура. Всеки един детайл в модерния по онова време стил ар нув бил без прави линии и ъгли. В него преливали само плавни очертания, както природата го е създала. Днес в Олесун могат да се разгледат елегантните детайли на природата, да се вкуси романтиката на града и да се долови една част от природната красота.

Приказки и истории от Олесун – подобно на риболовен център, градът предлага екскурзии известни като Морски риболов. Всеки може да се опита да лови риба, докато се вози на яхта. Днес на това място туристите могат да доловят приказната атмосфера от съчетания на природа, пейзажи, история и красота създадена от човека. На пристанището на Олесун по два пъти на ден пристигат британски туристически фериботи, а летището има множество чартърни полети.

Олесун

Градът си струва посещението, защото още с пристигането в самолет или с кораб, човек може да види един напълно различен свят. Когато човек се озове по улиците на града, може да запечати в съзнанието всяка чистичка от това място само с една разходка. По изящните постройки, отрупани като дамска огърлица се редят бреговете на острова. По улиците преобладават множество малки и по-големи кафенета и ресторантчета. Във водите могат да се видят множество малки и големи кораби и лодки. Из въздуха се реят морски птици. От всичката тази обстановка лъха спокойствие и гостоприемство.

Олесун

Забележителности на Олесун – в градчето обикалят туристически влакчета, които отвеждат гостите на двучасова обиколка из най-красивите и атрактивни места. Олесун е като музей под открито небе. Той привлича с уютна обстановка и възможности да се потопят в историята и региона, погълнати от тайните и магнетичната на Атлантически океан. Само на 4 км. на изток от града се намира етнографски музей на открито. В него се съхраняват над 50 постройки, типични за този край. Сред тях са домове и църкви. На това място има и колекция от лодки на викинги. Някои местни фолклорни групи, изнасят концерти в традиционни костюми и пренасят публиката години по-рано.

Trolltunga i Odda, Hordaland

Гостоприемството на Олесун – в Олесун са така дружелюбни, че канят и океана в своя град. Става дума за един от най-атрактивните неща – аквариумът на Скандинавите. Той се намира на 3 км. западно от Олесун. Водата в аквариума навлиза директно от  Аталнтическия океан и създава естествена среда за живот на всички водни обитатели. Единствената разлика с живота на робите в аквариума и в открити води е, че в определен час в него влиза водолаз, кохто храни рибите с ръка. В летните пикови дни дори туристите могат да хранят морските обитатели.