Разкриваме тайната да имаш ослепителна коса

красива коса

Казват, че красотата и женствеността на всяка жена се крият в нейните коси!

Здравето в тялото ни личи по косите!

Ако това е истина, вгледайте се в своите коси и преценете сами. Полагате ли достатъчно грижи за тях?!

Смяна в климата – смяна в ослепителната коса!

Фактор номер едно, които най-силно влияе на красивия вид накосите ни са сезоните. Лятото горещото слънце и UV лъчите, зимата студ и мразовит вятър. В опитите са се скрием с шапки, допринасяме косата да изсъхва.

коса

Студената зима е факт, а с нея не закъсняват и негативните промени във външността. Студеният въздух е главен фактор за изсушаване на кожата и увреждане на косата в този период. В резултат от помещенията, които се отопляват през зимата и в които прекарваме голяма част от времето си, но наред с тях и рязката промяна с излагане на косата, излизайки на студа.

Всичко това се отразява пагубно на прическата, а от тук се проявяват и множество други промени. Косата губи своя блясък, заради невъзможността да попива естествената влага в околната среда.

С опитите да защитим, носейки шапки, ние допринасяме влагат в косъма да намалее, кожата забавя процеса на дишане, а натрупаното електричество в затворените помещения придава на нещата още по-сложен вид.

Как да позная проблемите с косата в различните сезони?

Най-лесно пагубните щети по косата можем да познаем в резултат на студа или горещото слънце. Тогава косата сама се издава с накъсващите се връхчета, раздвояването и грубия вид. Лекото накъдряне, изтъняване, слепване, оплитане, повишена чувствителност на скалпа са част от негативните признаци.

женска коса

С подходящите грижи за коса и с помощта на съвременна козметика може да избегнете някои от най-често срещаните проблеми с косата, които различния климат провокира.

Как да предпазя косата си от вредни влияния на климата?

Главна причина за натрупване на статично електричество в косата и неприятното й „летене“ е прекалено сухият косъм. За да избегнем тези досадни промени и да запазим прическата, трябва да ползваме продукти и да правим процедури, които връщат естествената хидратация. Когато пръскаме лак на косата е уредно да го правим от разстояние, в резултат продуктът образува защитен слой. Честите изправяния с преса за коса, водят до допълнително изсушаване, затова и трябва да бъдат ограничени до максимум. Употребата на преса върху влажната коса, допълнително уврежда косъма.

косата

Помощ срещу суха коса

Причините за изсушаване на косата са много, но най-честата е намалената естествена секреция на кожата на главата. В резултат се наблюдава прекалено оплитане в косите, което обърква и ресането, а от там намаляват количествата кислород, които навлизат при гладко сресаната такава. В зимния период специалистите съветват да се ползва подходяща козметика за хидратация на косите, а наред с това да се правят масажи на скалпа. Последното стимулира кръвообращението и подобрява секрецията на кожата.

Подходящи грижи за коса

Повечето дами отдават нужното време за грижа на косата през лятото. В този сезон, грижата е важна, но не е за игнориране и през зимата. Защитата от слънце, вятър, вода е също толкова опасна за косата, колкото и студения, мразовит въздух в зимата. Погрешно е и мнението на много от жените, които мислят, че щом косата е под шапката в зимните дни, то тя е защитена.

коса

За да имаме бляскава, защитена, здрава и красива коса в зимата трябва също да се грижим за нея. Това може да стане, чрез двойно повече внимание за нея. Студа и резките аномалии в метеорологичните условия налагат да мислим за косата си, както докато я излагаме на вън, така и докато стоим под климатика или около парното. Не трябва да се пропуска и факта, че зимата ползваме много повече сешоар, а той допълнително „изцежда“ влагата от косата.

Специалистите по поддръжка на коса, съветват да се ползват специално предназначени за студено време продукти за коса. Те трябва да се избират не само за типа коса, но и в зависимост от сезона. Един път седмично трябва да се прави маска за коса, която да подхранва в дълбочина косъма. Честото миене не е желателно, защото води до допълнително изтъняване на косъма в резултат от третирането, при което се отмиват естествените защитни пластове. По този начин косъмът става по-уязвим.

красива коса

По-сияйна, красива и здрава коса

Не са за пренебрегване и изпитаните „бабини“ рецепти за коса в студения период. Може да попитате в най-близката аптека за различни билки, с които да отмивате косите си един път седмично след баня. Използването на различни етерични и ароматни масла, допринася не само за добрия тонус и настроение, но и подхранва, хидратира и възвръща естественото сияние на косата.

Открития в областта на козметика за коса

Правилно поддържане на косата я прави не само по-красива, но и премахва няколко излишни години от нея, смятат американски учени. Без значение, колко свежарска и модерна е прическата ни, ако не се грижим за нея, тя прави вида ни по-възрастен от обичайното.

красота в косите

Не по-малко интересно е и откритието на финландски учени, които открили, че цвета на косите ни зависи от психологическата нагласа. Така например те доказали, че в зимата свежите и топли цветове помагали срещу депресия, която е в резултат на лошото и студено време. Освен подходяща боя за коса, те съветват да се добави и подходящ парфюм за коса и така настроението е гарантирано.