Кални бани – процедура с лечебен и разкрасяващ ефект

Кални бани

Една от най-популярните процедури, използвани за оздравяване и подмладяване на тялото са баните с кал. Те помагат да се увеличи жизнеността, подобряват здравето, пречистват кожата от замърсявания.

Кални бани се прилагат в салони за красота и у дома.

Видове и приложения на кални бани:

Процедурите с кал се използват в широк спектър от медицински сфери. Така балнеологията са лечебни процедури, които имат положителен ефект върху работата на опорно-двигателния апарат и кожата, помага срещу шлаки и имат противовъзпалителен ефект. При таласотерапията лечебната кал се използва за подобряване лимфната дренаж и премахване на неприятен кожен дефект, какъвто е целулитът. Съвременните козметични салони предлагат процедура SPA, маска с кал за тяло, антицелулитен водорасли срещу „портокалова кора“.

В козметологията, калта се използват за борба с бръчките, прекомерна сухота и сковарност на кожата. Тя може значително да подобри състоянието и външния вид на кожата на лицето, да го направи по-свежо и младо. Резултатът от кални процедури е обогатяването на организма с карбонови и хуминови киселини, чието развитие в човешкото тяло е невъзможно. Тези киселини са важен източник на енергия и е необходима подмладяване и общо възстановяване.

Видове кални бани:

Студени кални бани – служат за нормализиране на микроциркулацията на кръвта, за затягане и подмладяване. Най-често са част от комплекс антицелулитни мерки;

Горещи кални бани – използват се за облекчаване на болката и отпускане на мускулите след физическо натоварване, имат ефект – лимфен дренаж.

Основните индикации за използването на кални бани са: болка в ставите и мускулите; целулит и наднормено тегло; слабост, сухота и бръчки по кожата; постоянно състояние на стрес.

Противопоказания за кални бани: Възможност от нарушаване целостта на кожата; инфекциозни заболявания (етап на обостряне); миома на кистата на матката и яйчниците; онкологични заболявания; нарушение на щитовидната жлеза; сърдечно и съдово заболяване.

Дори при липса, на каквито и да е противопоказания, важна е консултацията с лекар преди първата употреба на лечебна кал за каквито и да било процедури.

Видове кал използвана за козметични и лечебни цели:

Кални бани срещу целулит – използва се специална кал, която съдържа много соли и минерали, полезни за кожата. Най-често за такива процедури се използват кал и минерали от Мъртво море, известно с лечебните си свойства.

Торф и вулканична кал се използват и за опаковъчни процедури. С тях се постигат най-добри резултати, когато са обогатени с билкови и плодови екстракти, етерични масла и др.

Калната процедура е приятна, нежна за кожата и прави фигурата красива. Ето, защо ако искате да бъдете красиви и здрави позволете си кални бани!