Рак на гърдата

Рак на гърдата

Рак на гърдата и как да познаем проблема с млечните жлези

Имайки предвид, факта, че в наши дни все по-ниска стана границата и рискът от коварната диагноза „Рак на гърдата“, нараства.

Затова и избрахме да се спрем именно на тази тема…

Как да познаем проблема с млечните жлези

Основната идеята, която е заложена е да знаем най-важните неща за болестта на млечните жлези и как да я познаем. Дайте си отговори на някои въпроси, преди да се насочите на някъде, а след това потърсете отговори в тези редове и с консултация при специалист:

Праща ли сигнали тялото ви за проблеми с млечните жлези?!

Усещате ли здравето си разклатено, под една или друга форма?! На каква възраст сте и колко често се изследвате за проблеми с млечните жлези? Кои се отнася в рисковата група на рак на гърдата?! Как се поставя диагнозата и още редица неща, които всяка съвременна жена трябва да знае. Ето и една част от отговорите на специалистите, с които може да сме спокойни, отговорни и подготвени за всичко:

Много лица има проблемът с млечните жлези

Повечето дами свързват рака със злокачествено образувание, но това не е така. Съществуват множество клинични процедури, които трябва да се извършат, за да се постави точна диагноза. Сред тях са клинична картина, различни симптоми, протичане на онкологично заболяване. В най-честите случаи проявата е под форма на бучка, възел, зачервяване или петно на зърното. Всяка промяна в гърдата или зърното, подлежи на задължителна консултация с лекар.

Причинителите са много

Не единствено наследствеността оказва влияние, въпреки, че и тя има роля. Много пъти карциномът на гърдата може да е засегнал друга жена в рода и това не бива да се пренебрегва. При 95% от случаите е трудно да се установи състоянието на млечната жлеза. Сред водещите причинители са пушене, липса на раждане и кърмене, аборти, гинекологично заболяване, наднормено тегло, стресът, медикаменти и противозачатъчни, замърсена околна среда, въпреки, че не във всички случаи оказват влияние. Хроничните болести също са в групата на врагове за млечните жлези.

Опасности се крият зад всеки ъгъл

Дори доброкачествените образования могат да се изродят в злокачествени, а хирургическата намеса е задължителна. Лекарят определя риска на патологията. Сама по себе си диагнозата е сложен процес. Такъв е свързан и с биопсия, а тя показва реално пораженията над тъканта. След резултатите от изследването се показва, дали е необходима операция.

Безсимптомен, най-ранен стадии на проблеми с млечните жлези

В самото начало „туморът“ не се издава. Това обяснява и защо в повечето случай, жените търсят лекарска помощ, едва, когато нещата са сериозни. В такива случаи зърното (буцата) е достигнала големина поне 1 см и „тя“ е усетила с напипване нещо на гърдата си (често чувана реплика). Целта на профилактиката е изключително важна за предпазване от злокачествени туморни заболявания. Наред с познатите бучки, възпаления и подувания, ракът на млечните жлези се характеризира и с промени в кожата – сбръчквания, зачервявания, подувания и др. Тези симптоми не са характерни в начален стадии, а на по-късен. Изтичане на секрет през зърното и възпаление на лимфни възли под мишницата или в раменната област са тревожни признаци. Те са най-сигурни сигнали за рак на гърдата. Вижте и за симптоми на рак на яйчниците!

Първа мамография

При жените, които нямат никакви опасения и тревожни факти, първа мамография се прави на 40 години. Направление се взема от гинеколог или мамолог, а за него от личния лекар. Специалистите отчитат тревожни факти, че ракът на млечната жлеза прогресира вече и сред младите жени между 25-40 години. Ето, защо профилактичните прегледи при гинеколог и мамограф, един път годишно са задължителни. Те ще намалят риска от рак на гърдата.

Самостоятелно изследване

Един път месечно е добре всяка дама да проверява гърдите си. Най-подходяща за случая е първата седмица след менструалния цикъл. Застава се пред огледало, Ръката се вдига нагоре и изправена и се започва с пръстово опипване на другата ръка от ключицата към подмишницата. По същия начин се прави и на другата гърда. След това в положение легнали по гръб, се повтаря процедурата и на двете страни. Лимфните възли са много опасни и подмолни. Това налага да се обърне специално внимание. Те се разполагат в чувствителни зони около мишници, зад ушите, проверява се цвета на кожата и твърдостта на зърната. При някакви съмнения от типа на възли, бучки, уплътнени участъци, сбръчкване на кожата, промяна на зърното, възпаление на лимфен възел, консултацията с лекар е спешна.

Поставяне на диагноза „Рак на гърдата“

Става по 4 съвременни начина и те са – Мамография; Ехограф или ултразвукова диагноза; Биопсия; Магнитно-резонансна томография.

Няма място за паника

Лекарите онколози напомнят, че 94% от случаите за ранно диагностициране на мъчната жлеза в първи и втори стадии са лечими. Затова, те напомнят, че профилактика на млечните жлези трябва да се извършва редовно.