Радостта от живота

Радостта от живота

Какво знаете за Радостта от живота

Доказано е, че човешкият мозък не е способен постоянно да усеща радостта от живота. Биохимията, която се извършва в него има сила само за кратки „избухвания“ и проблясъци на известна доза щастие или радост. Важно е да се прави разлика между двете.

Знаете ли, че…

Дълготрайното усещане на спокойно усещане за щастие и удовлетвореност е едното, а другото чувство се изразява в краткотрайна емоция и интензивно щастие. Човек може сам да увеличава и предизвиква моментни дози на щастие, а това става, чрез външни фактори като шоколад, масаж на гърба, подарък от друг човек, комплимент и т.н.

Мнението на специалиста, относно Радостта от живота

Специалистите съветват, че е добре профилактично и сами да си доставяме тези усещания на радост. Според психолозите, оптимизъм и позитивно мислене над живота повлияват и психиката, и физическото здраве. Дори е доказано научно, че щастливите хора по-рядко заболяват от проблеми със сърдечно-съдовата система, ракови заболявания и такива с имунитета.

Позитивно мислене

Позитивната нагласа на човек покачва шансовете за добър изход от злокачествени тумори. Такива хора са и по-трудно податливи на стрес и рядко изпадат в депресии.

Не по-малко интересно е и изследването направено над група хола пред пенсионна възраст. Оказва се, че тези, които психически се настройват, към пенсионирането като към заслужена почивка живеят много по-дълго от тези, които приемат този етап от живота си като отписване от останалия свят, безполезност и т.н. От изследването става видно, че човек с позитивна нагласа към всяка промяна в живота е способен да добавя редица години към живота си.

По сходен начин стоят нещата и за кандидатите за нова работа. Учените доказали, че хората, които тръгват с положителна нагласа на интервю за работа, имат много по-голям шанс да спечелят. Твърдението е на база сравнение с тези, които са песимистично настроени.

За това как човек възприема света около себе си, оказва влияние най-силно над личния му живот. За нагласата, обаче имат роля множество независещи от него фактори. Такива са детството, семейството, възпитанието, атмосферата, в която расте, приятели, училище и други.

Специалистите са на мнение, че умерената доза реализъм, песимизъм и оптимизъм са най-добрата рецепта за човешкото здраве.