Пушач или не пушач

тютюнопушене

Много са методите и начините за отказване от цигари, но много са и хората, който пушат. Всеки един пушач има своята индивидуалност и начин на живот. Поради тази причина не може да се даде готова рецепта правиш това и това, и това, и край вече си непушач.Първото нещо, което е много важно – самият пушач да е убеден и наистина да желае да откаже цигарите. Казвам това, защото много хора претендират, че искат да откажат цигарите, но всъщност на тях им харесва да пушат, а идеята за отказване се оказва нечия друга,  идваща от родител, партньор, приятел, лекар.

Мотивацията в процеса на отказване е много важна. Една част от хората решават да откажат цигарите поради здравословни причини при финансови затруднения, особено след постоянното повишаване на цените им. Ръцете на много пушачи са вързани без да го желаят.

При други мотивът е болест или още по-лошо смърт на близък човек, която провокира те да вземат решение да не пушат.

Всички знаем за въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене в закрити обществени и работни места. Това създава редица неудобства на пушачите, както на работното място така и на местата за забавление и почивка. Друго нещо, което играе важна роля при оказване от тютюнопушенето е да се прецени кое при пушача е по-силно зависимостта към никотина или навика. В повечето случай те вървят ръка за ръка. Когато човек вземе решение да откаже цигарите едно от нещата, които следва да направи е  да си определи дата за спирането им. Добре е тази дата да не е много далече във времето например идния четвъртък или нещо подобно.

Много често пушачът си казва: „Добре спирам да пуша от нова година“. Да, но сега е месец май, например. До идването на избраната от вас дата вие ще имате време първо да свикнете с мисълта, че от следващата седмица ще сте непушач.

Второто нещо е, че през това време може да потърсите приятел или близък, който ще ви бъде морална подкрепа в борбата с вредния навик. Преди да дойде денят за отказване ще е хубаво да си направите план как ще прекарате деня и по възможност да го запишете, за да се ръководите от него.

Отказването от тютюнопушене не е никак лесна работа, но много хора са успели защо и вие да не сте един от тях.

Успех на всички в начинанието!