Разходи, около автомобила в наши дни

В днешно време да притежаваш и поддържаш автомобил с всичките му авто нужди се оказва много скъпо и ангажиращо удоволствие. Някой хора дори твърдят, че автомобила е втората им „любовница“, изискваща не по-малко средства, време и усилия.

И с това нека стартираме краткия ценоразпис. Ако закупим автомобил, който е втора употреба е необходимо да направим няколко важни и последователни неща. Автомобила втора употреба, следва задължително да премине автодиагностика или поне да се погледне от автомонтьор. Всъщност не е задължително, но е най-добре за автомобил на старо, при закупуването да се подменят горивния, масления и въздушният филтър.

[bctt tweet=“При автодиагностика може да се регистрират данни, че ремъците и ролките са износени, тогава и те трябва да се заменят с нови.“]

Идва ред и на последващите авто нуждите. На първо място задължителна годишна застраховка, без нея не може да се използва автомобила. Добре е, че в днешно време голяма част, да не кажа всички застрахователни компании позволяват разсрочено плащане, което до някъде е облекчение за семейния бюджет.

Списъка от авто нужди продължава със задължителен годишен преглед на автомобила. В последно време и това се прави по-качествено и донякъде може да се разчита, че щом автомобилът е преминал успешно годишния преглед той е изправен и безопасен.

Следва задължителния годишен данък, чийто размер се определя от мощността на автомобила или с други думи казано колкото автомобила е по-мощен толкова по-висок данък се заплаща.

Когато пътуваме извън населеното място, където живеем, то неминуемо трябва и винетния стикер. Имаме варианти на седмичен, месечен и годишен. Външният вид на винетките се сменя всяка година и в зависимост от нуждите има различни срокове на винетка. Разбира се годишния винетен стикер е най-изгоден.

Не мислете, обаче, че до тук свършват разходите ви по автомобила. Поддръжката на автомобила трябва да е постоянна, а тя помества сезонна смяна и баланс на автомобилни гуми. Най-добре би било при всеки сезон да се закупуват и поставят нови гуми. Ако не са нови автомобилните гуми трябва да са с добър грайфер и еднаква шарка.

Друг не по-маловажен етап от поддръжката на автомобила е постоянно следене на ходовата част на автомобила, имайки предвид какви са пътищата из страната.

На последно, но не по значимост място стои въроса за чистотата на автомобила. Както външната така и вътрешна е важна и говори за добър вкус на водача на автомобила.

И дали след краткия списък от авто нужди за планувания личен транспорт, се оказва, че се превръщаме в роби на автомобила или той е незаменима част от нашето ежедневие, без която живота ни изглежда немислим…

Нека всеки сам да реши как иска и може да си позволи да се движи.