Как да сменим гума на автомобил

Как да сменим гума на автомобил на пътя? Въпрос, който са си задавали голяма част от шофьорите. Преди години, по време на шофьорските курсове, това бе едно от нещата, което се изучаваше и не бе нужно да се питаме. Да, но както споменахме това беше преди време сега, за да сменим гума на автомобил на пътя, може да узнаем от някой професионалист в бранша. Всъщност се оказва, че задачата не представлява такава трудност. И все пак за начинаещите може да се окаже голям стрес.

[bctt tweet=“Днес дори жените сменят гуми, а защо да не научите и вие как става?!“]

На първо време всеки трябва да има задължението и отговорността, преди да потегли с автомобил, да провери състоянието на гумите – спаднали гуми, спукана гума, повредена джанта и т.н.

В случаи, че се спука гума насред пътя, то движеното на автомобила трябва да се преустанови. За смяна на гума на автомобила са необходими подходящи инструменти, без които развиването на болтове е немислимо; крик и здрава резервна гума трябва също да са на лице.

Идва момента, в който трябва да разхлабим болтовете на повреденото точило. Те се развиват един по един, а крика служи за повдигане автомобила и улеснение изваждането на спуканата гума.

Важен момент е първо да развием болтовете, а след това да повдигнем автомобила. Без да са разхлабени всички болтове предварително, задачата по сваляне на точилото ще е сложна, поради факта, че точилото няма опора и се върти.

Разбира се логично е, но много често в паниката шофьорите пропускат този момент, особено ако са начинаещи.

След като са развити болтовете до край, спуканата автомобилна гума се измъква от лоста. На нейно място се поставя резервната гума или друга здрава гума, която возим в багажника.

Идва ред на обратната процедура. Завиване на болтове и спускане на автомобила. Махаме крика и автомобила вече е на земята. Едва тогава болтовете се затягат един по един.

Важен момент при затягане на болтовете е, че се извършва винаги на кръст. Никога по часовниковата стрелка, един след друг и т.н.

Всъщност, оказва се, че смяна на гума на автомобил на пътя, никак не е сложно стига да знаем как да го направим и най-вече да не се стряскаме от факта, че тъкмо на нас се е случило.