Отглеждане на Сингониум

Отглеждане на Сингониум

Отглеждане на Сингониум

Според легендите и поверията, които се носят за Сингониум, това саксийно цвете влияе позитивно на емоционалното състояние на човека, който го гледа. То има способността да попива лошата енергия и да зарежда с добра

В резултат от историите разказвани за него, това саксийно цвете получава името „цвете на щастието“. В Америка е известно дори като American Evergreen”. Някои от по-съществените характеристики на Сингониумът са:

Произход на Сингониум

Родната страна е Централна и Южна Америка, главно тропическите гори. Отнася се към семейството на Змиярникови. Естественият му произход наподобява лиана и има въздушни корени.

Най-разпространени видове – Singonium auritum

Притежава лъскави и тъмнозелени листа, които в диаметър достигат 1,8 см. За година време листата му достигат до 90 см. височина. Singonium podophyllum – подобен е на лазеща лиана. Притежава сърцевидна и стреловидна форма, а понякога копиевидна. Окраската на това растение е сребриста, пъстра или на петна. За година период расте до 60 см.

Къде да разположим растението

За пъстроцветните растения от този вид е характерно, че обичат пряка светлина, разноцветните обаче предпочитат не пряката такава, затова и изложението им трябва да е съобразено. Като недостатък на цветето е, че когато липсва проветрения в помещенията, особено зимата листата му не се развиват добре.

Температурни условия за Сингониум

Растението се отглежда при умерена температура. Зимата тя не трябва да е под 15 градуса.

Колко често да поливаме Сингониум

Това растение обича влагата, а почвата винаги трябва да е умерено намокрена. В летните дни може да се полива редовно и обилно, а зимата по-малко, докато естествено изсъхне.

Как се размножава Сингониум

Размножаването става през пролетта и лятото. За целта младото растение се пресажда в смесена почва с листовка, чернозем, торф, която смес се подменя на всеки две години. Сингониумът е отровно растение от рода на Ароидни и това налага изключително внимание по време на пресаждане. Може да предизвика алергични реакции по лигавица и кожа.