Прошката – лесно ли е да я постигнеш

Прошката

Казват, че прошката има лечебен ефект, но дали е така, си задаваме въпроса?! Прощавайки на някого в нас се отваря едно ново усещане – чувство на удовлетворение, святост, чистота…

Почти като ореол над главата. Ако сте го правили, навярно, разбирате за какво ви говоря – усещането да имаш прилив на нови сили, енергичност и всичко това сякаш сияе от личността.

И тук се появява въпросът – на какво сме способни да простим и какво не бихме могли да простим.

Специалистите твърдят, че повечето от нас преминават през четири фази на прошката. Едната и първата е активното преживяване на обида, душевна болка, страдание. След нея се нареждат и черните мисли за отмъщение, ненавист, дори съчувствие към онзи, който така ни е обидил. Идва момент, когато той става безразличен и дори на моменти гледаме на него като на познат. А в крайната фаза е прошката. Тя е светла, чиста, кара ни да летим от щастие и дори да приемаме човека, нанесъл обидата за наш приятел.

Ако си поставим за цел да следим момента на обидата и това, как ни въздейства, сами бихме могли да се уверим в силата на чувствата. Силно потоотделяне, учестено биене, задух, физическа умора, дори сънливост, повишаване на кръвното налягане, намаляване на пулса или мускулен тонус. Проявите на въздействащата обида са така много, но се проявяват видимо и невидимо. Ако в такъв момент се замислим за изражението си със сигурност в главата ще изникне картинката на позеленял емотикон, червено дяволче или зловещ таласъм. Да, реално това е духът ни, който се бунтува в израз на обидата. Тези реформи са най-осезаеми, когато се замислим за отмъщението.

Психологията доказва устойчиви типажи и физиологически различия у хората. Всеки от нас умее и прощава по различен начин. При едни само обекта, който е нанесъл обидата може да предизвика учестено сърцебиене. Това е и реакция у хората, които не умеят да прощават, а за тях специалистът е на мнение, че трябва да се научат да прощават, за да могат да живеят в хармония с физическата и психическата си същност.