Предстоящи изпити за седмокласници и зрелостници

Безспорен факт е, че така натрупалото се напрежение през последните дни у явяващите се млади зрелостници и седмокласници вече е на ръба да ескалира.

В утрото на 21.05….г., както всяка поредна година ще се проведе един от най-важните и определящи бъдещето на много млади хора изпит – Матури!

Не е за пренебрегване и факта, че всичкото това напрежение може да рикошира и да се отрази над представянето на учениците. Ако и вие сте родител на седмокласник или зрелостник, предлагаме ви няколко изпитани техники, с които да намалите всичкият този стрес, които витае в преди изпитните дни.

Няма спор, че без напрежение не може. Той е естественият начин да преодоляваме конкретни ситуации и въпреки това стреса преди предстоящ изпит е много опасен, а когато става дума за изпит определящ и бъдещото кандидатстване на ученика, напрежението нараства с поголовни темпове.

Много често се оказва, че стреса, който в дадена ситуация е способен да ни помогне, държейки сетивата ни нащрек, може да блокира някои от продуктивните ни функции. Ето, защо, специалистите съветват:

  1. В навечерието на зрелостен изпит не учете повече – винаги ще имате усещане, че може още и още, но в последните минути е голяма грешка да се прибягва към такава стъпка. Специалистите съветват още вместо седмокласника да се опитва да научи нови неща, да използва времето си, за да преговори само наученото до момента. Така успехът по време на матурата е много по-голям.
  2. Няма място за паника, точно сега в навечерието преди матурите – ако нещо ви се опъва и не може да го асимилирате не се притеснявайте. Паниката е най-големия враг за самото представяне. По-добре легнете по-рано тази вечер и опитайте да отпочинете за самия изпит.
  3. Психическо или физическо натоварване – със сигурност през изминалите дни сте прекалили с психическото натоварване, ето защо трябва да релаксирате с малко „физическо спокойствие“. За целта може да си направите кратка обиколка, да подишате свеж въздух, та дори да става дума за разходка из квартала. Разтоварващо и ободряващо действа и топлия душ преди сън.
  4. Сутринта преди изпит – матура – станете достатъчно рано, за да имате време за всичко. Закусете, подгответе вода и шоколад в чантата и се явете на мястото на провеждане на матурите нито много рано, нито със закъснение. Преди да влезете в залата за провеждане на изпит вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. Запазете спокойствие е позитивна нагласа през цялото време. Те са най-мощни спътници по време на зрелостния изпит.
  5. За родителите на седмокласници – специалистите съветват да осигурят нужната среда на ученика. Лягане на време, разговор преди сън, успокоение за ученика, всичко това допринася в голяма степен за детето, на което предстои така важния ден. Помнете, че възможности и перспективи винаги има, а детето повече от всякога се нуждае от Вашата подкрепа преди деня на предстоящата матура. Подкрепете ученика и покажете цялата си обич към него, така и той самият ще е много по-уверен, амбициран и ще даде всичко от себе си по време на изпита.