Какво разказват сънищата

сънищата

След втората година от раждането си човек започва да сънува и тогава за какво разказват сънищата се питат много от нас. От този момент нататък, сънищата са наш спътник в живота. Дори, когато не ги помним или смятаме, че не сънуваме, те са там.

Какво разказват сънищата

Сънищата са напълно необходими на психиката ни. Чрез тях съзнанието ни се освобождава от всички негативни мисли, страхове, подсъзнателни помисли и всичко, което ни товари, тежи и ни натоварва в ежедневието. Специалистите смятат, че ако ги няма сънищата, човешкият мозък няма да издържи и дори може да полудеем.

Грешно е схващането, че не сънуваме, дори да смятате така, това не е вярно

Всеки човек сънува!

Много често хората, които не помнят съня подсъзнателно не искат да вярват в него или въобще да знаят за съществуването му. Такива хора са склонни да отхвърлят с лекота сигналите на подсъзнанието, което винаги се стреми да ни подскаже нещо. Как още ни помагат сънищата:

Сънищата ни освобождават

През деня ние сме в затвор на задължения, морали, привички, социални роли, а всяка нощ сънят е това, което ни освобождава от цялото натрупано натоварване. В съня чезне логика и морал, а във „виртуалния“ подсъзнателен свят всичко е възможно. Сънят ни помага да изразим онази част от себе си, в която сме слаби, уязвими и раними. Онова, което не смеем от страх, срам или друг устой на обществото да покажем. Винаги онази част, която представя нас самите в съня е по-артистична, надарена, красива, а сънят е онази клапа, която е гарант, че „тенджерата под налагане няма да гръмне“.

Сънят ни помага да се пренастроим!

Сънищата ни казват как да се пренастроим – сънят ни помага да се пренастроим, да помислим над онова, което се случва в действителност в живота ни и да потърсим обяснение защо сънуваме точно това. Сънят е границата между реалното и нереалното и много често показва реалните неща и събития от живота ни по странен и често неразбираем от нас самите начин, чрез „филмовата лента“ на съня.

Сънищата ни подсказват как да пренаредим живота си

Припомнянето на откъс от съня може да ни помогне в ежедневието или за решаване на важни житейски дилеми. Научно е доказано, че сънищата помагат много за разкриване и на по-сериозни неща в живота. Това в голяма степен може да ни избави от предстоящи негативни последици или да ни помогне да открием правилния път в бъдещето, когато става дума за важни решения.

Как да запомним съня

Може да тренираме паметта си не е невъзможно. Често хората забравят сънищата още в първите мигове от събуждането си. Това създава усещане, че се разминават с важни моменти на себепознанието си, а специалистите са на мнение, че сами можем да освежаваме паметта си. За целта вечер преди лягане поставяйте тефтер до леглото и химикалка. Така няколко минути преди да заспите мислете за това как на ставане ще напишете съня на белия лист.

Подсъзнанието се настройва за тази задача и макар откъси започва да пренарежда „филмовите кадри“. Добра идея е и сутрин, вместо да се питаме: Какво разказват сънищата, на събуждане да не скачаме моментално от легото. Добре е да останем още броени минути и да напрегнем усилия, за да си спомним поне последния сън. През нощта човек сънува около 2-3 съня, но само един от тях е с по-голяма продължителност. Той най-често е последният.

Научи още за „Тайнствената страна на сънищата„…