Правилната поза помага в самочувствието

правилната поза

Правилната поза помага не само за красив външен вид, но и за самочувствието на човек. Според проведени проучвания се оказва, че над 60% от съвременните хора страдат от проблеми с мускули и скелет. Като главна причина се оказва неправилната поза.

Обратно на правилната поза – лошата стойка пречи и на множество други процеси в организма като намаляване количеството на кислород при дишане, лесна уморяемост, схващания, притискане на много от вътрешните органи и затрудняването на работата им.

Ето и няколко бързи стъпки за подобряване правилната поза на тялото:

Кажете „Не“ на прегърбването. Натоварването на гръбнака се увеличава с до 150% при приведена поза, която включва отпуснати рамене, хлътнал гръбен кош и приведен гръб. Правилна поза е, когато рамене, уши и бедра са на вертикална линия.

 

Правете съпоставка за правилна стойка. Когато минавате покрай огледала, витрини се изправяйте. Същото може да правите и докато седите, като се стремите да опирате гърба на облегалката. Всичко това може да се превърне в навик, който в началото ще е по-труден за придобиване, а в последствие ще стане част от ежедневието.

Високият ток уврежда правилната поза. Обувките на висок ток не само натоварват краката, но и водят до изкривявания в правилната поза. Колена, стъпала, гръб и кръст са потърпевши от неправилна поза.

стойка

Удобният матрак и подходяща възглавница правят позата на гръбнака правилна. Избягвайте сън по корем и с глава на едната страна.

Тежките предмети могат да увредят правилната поза. Ако се налага да носите торби или бутилка от 5-10 кг, постарайте се да разпределите теглото от двете страни равномерно. В случаи, че товара не може да се дели, вземете го внимателно, като носенето да става, с помощта на двете ръце и плътно до тялото. Вземане на товар от земята трябва да става с цялостно приклякване, а не с чупка в кръста.

Не е за пренебрегване и факта, че прекалено правата поза на гръбнака, също може да доведе до увреждания. Когато усетите напрежение в изправена поза вземете отношение, разместете се. Както неправилната поза, така и правата стойка са еднакво вредни за гръбнака.

При възможност раздвижвайте се на всеки 20 минути. Упражнения за правилна стойка са раздвижванията на раменете, кръгови действия с главата, извивки в гърба и т.н.

Правилната поза

Като завършек на темата – неправилната поза е навик на много хора, а с времето мускулни групи и сухожилия вземат тази форма, която постоянно им придавате. В резултат се стига до трайни увреждания и неправилна поза, която води до прегърбвания и здравословни проблеми.

правилна стойка, здравословно стоене

Опитайте се да спрете лошия навик още в зародиша. Дайте си нужната доза самочувствие приемайки правилна поза.