Емоционален шантаж и как да се справим с него

как да се справим с емоциите

Що е то емоционален шантаж и как да се справим с него?!

“Ако ме обичаш няма да…“; „Не очаквах подобни неща от теб“ и т.н. всички сме били потърпевши на реплики от подобен род или самите ние сме ги изричали, усещайки се безсилни в дадена ситуация….не е ли това емоционален шантаж?!

Нека се замислим, каква сила притежава една такава реплика, че сякаш може да прониже с невидим меч в сърцето, когато е изречена от любим човек. Тя кара отсрещната страна да се чувства виновна, а това експертите наричат „емоционален шантаж“.

Как да го избегнем и въобще да не допускаме да ни манипулират по този начин е въпросът, който често си задаваме.

Какво е „емоционален шантаж“?

Най-често на емоционален шантаж ни подлагат най-близките, по-възрастни роднини или съпруга. Не рядко към този подход прибягват и децата. Сред най-популярните реплики в емоционален шантаж са: „Обеща ми….“; „Ако не направиш така…аз ще…“. Да си упрекван постоянно, че не вършиш това или онова или да бъде поставена на съмнение лоялността и обичат ти не е най-правилното решение. Много често манипулаторите в емоции, боравят без думи. Само ред сълзи, поглед с упрек, тежка въздишка са достатъчни, че да ни накарат да се почувстваме зле. И последните са толкова красноречиви, колкото и всичко останало в шантажа. Сравнения с трети лица, както и подстрекаване, чрез заплаха от типа на: „Какво би помислила майка ти, ако знаеше, че ти…“; „Виж, колко правя за теб, а ти…“

психология

Защо ни обижда такова поведение?

Подобни фрази провокират у нас неприятни усещания, а безизходицата е реалност. В единия случаи, попадналия под емоционален шантаж постъпва, така както го карат и в резултат се чувства унижен, че е насилен психически, а в другия случаи постъпва както му се иска, но усещането за вина е силно изострено. Във втория случаи има голяма вероятност за окончателен край в отношенията.

Какво се крие зад емоционалния шантаж?

Най-често шантажиста се представя като жертва, вярвайки, че не може да живее без нашите любов и признания. В същото време човека, който държи емоциите ни в ръцете си очаква много от нас и не може да се примири до постигане на целите ни. В повечето случаи, той не казва желанията си, а се надява отсрещната страна сама да ги открие. Когато това не се получи е обиден, наранен и агресията в него прелива.
любовен шантаж

Какво става, когато се поддадем на шантаж?

Убеждаваме себе си, че не е лошо да правим компромиси; Омаловажаваме собствените желания; Не намираме аргументи, за да се защитим; Мислим, че отстъпването е правилно, вместо да нараним шантажиста; Силата и енергията ни чезнат; Правим какво ли не, за да угодим на околните; В краен резултат не знаем, какво искаме самите ние. Всяка от споменатите ситуации може да доведе до загуба на личностното ни Аз.

Как да се държим в конкретната ситуация?

Проумейте това, че убеждаващият другите в егоизъм сам по себе си е егоист.

Напомняйте сами на себе си, че всеки има право на мнение и чувства, а това, че не отговаряте на нечии, не значи, че сте лош човек.

Обърнете внимание на ниското самочувствие на другия, но не си преписвайте вина за него.

Не се притеснявайте останалите да говорят открито за очакванията си към вас.

Никой не може да ви наложи усещане за вина, само ако вие я усещате, то тя е защото сами я позволявате да е там.

Винаги, когато усетите емоционален шантаж, спрямо вас, си задайте въпроса: ‚Защо точно аз да го свърша?“; „Кой е казал, че съм длъжен?“ и т.н..

Ако се наложи отговорете ясно и отчетливо на емоционалния шантаж: „Да, съжалявам, ако така се чувстваш“; „Имам право на собствено мнение“; „Аз гледам под друг ъгъл на нещата“.