Познавате ли тиквичката

Пълнена и запечена на фурна, панирана в тиган, пържена, задушена или поднесена като гарнитура, тиквичката е много вкусна и за нея са измислен хиляди рецепти.

Дали обаче я познаваме така добре и какви тайни крие тя за нас още. Нека хвърлим поглед към извадки от дебелите кулинарни книги и исторически факти:

Тиквичката е от семейството на тиквата и родината й е Централна Америка.

Zucchini with flowers in vegetable garden

Някога тиквичката била отглеждана и консумирана от индианците, а в Европа дошла още с появата на Новия Свят.

[bctt tweet=“В Европа отглеждали тиквичката от XVIII в. тогава, тя е пренесена от Христофор Колумб.“]

Първо италианците започват да я отглеждат, следвани от испанците. Те поставили началото и на множество кулинарни рецепти, в които тиквичката се приготвя, преди да е достигнала крайна фаза на узряване.

vegetable zucchini

Тиквичката е богата на витамини – много богата на витамин С. Само в 100 грама тиквичка се съдържат 17,9 мг. В нея има още витамин В3 и провитамин А. Полезните елементи на тиквичката съхраняват тонуса и се борят със свободните радикали.

vegetable zucchini 4

Тиквичката е богата на олигоелементи и минерали – в 100 гр. тиквичка се съдържат 700 мг олигоелементи и минерали. Към минералите се отнасят калий, фосфор, калций и магнезий. От олигоелементите в тиквичката са включени йод, манган, цинк, мед и желязо.vegetable zucchini 1

Тиквичката се грижи за сърдечно-съдовата система – в резултат на високите количества калий, тиквичката е чудесен избор за добра форма на сърдечно-съдова система. Понижава високото кръвно налягане.

vegetable zucchini 5

Тиквичката има малко калории – в нея се съдържат 95% вода, а в 100 гр. от нея има само 20 калории. Когато се приготвя в брашно, олио, сосове, тиквичката увеличава калоричния сос състав многократно.

Тиквичката е един от зеленчуците, които се консумират сурови – ако е настъргана или нарязана, трябва да се консумира веднага, защото витамините й бързо умират. В салата, подправена с кетчуп или домати, поръсена със сол може да се съхрани по-дълго и да се консумира изцяло в суров вид.

2

Тиквичката може да се замразява – този зеленчук няма дълъг срок за съхранение, но за това пък лесно се замразява. По-дълго може да се съхрани на хладно, сухо и тъмно място. Добре е преди замразяване да се бланшира.как да приготвим тиквичка

Тиквичката не се избира по големина – колкото по-голяма е тиквичката, толкова по-големи са семките й, а кората дебела. За предпочитане са дългите и тънки тикви. Те са малко влакнести, лесно смилаеми и крехки.